Ποιοι είναι οι πέντε μύθοι σχετικά με το αλκοόλ και την κατανάλωση ποτών που μας κάνουν να πίνουμε περισσότερο από όσο αντέχουμε; Διαβάστε την επιστημονική τους απάντηση, προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να γλιτώσετε τα…
hangover.



Το ποτό σε κάνει να νιώθεις όμορφα και σου δίνει ενέργεια, μόνο όμως, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι γύρω από το αλκοόλ και την κατανάλωσή του, οι περισσότεροι από τους οποίους γίνονται ευρέως γνωστοί συνήθως, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης. Κι επειδή σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή χρησιμοποιήσει την αιτιολογία ότι η ζέστη, το κρύο ή η καλή παρέα σηκώνουν… αλκοόλ, καλύτερα να γνωρίζουμε την αλήθεια, ώστε να μην το παρατραβήξουμε και βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Έχω πιεί μόλις ένα ποτό την τελευταία ώρα και μπορώ να οδηγήσω»

Ο Dr.Urschel εξηγεί στο Health.com, ότι εν γένει χρειάζεται περίπου μια ώρα για τους άντρες να μεταβολίσουν ένα ποτό και στις γυναίκες τουλάχιστον μιάμιση, λόγω της διαφορετικής φυσιολογίας τους. Και τονίζει ότι «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς την κρίση σου όταν είσαι μεθυσμένος» και πιθανόν, να είστε μεθυσμένοι και να μην το καταλαβαίνετε. Όσο περισσότερη ώρα περιμένετε πριν πιάσετε το τιμόνι, τόσο καλύτερα θα νιώθετε καθώς μειώνονται τα ποσοστά αλκοόλ στο αίμα σας.

«Τα διαιτητικά αναψυκτικά με καφεΐνη στο ποτό δίνουν ενέργεια»Ένα ποτό, ακόμα και ο καφές, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να αποβάλετε το αλκοόλ πιο γρήγορα από τον οργανισμό σας. Όπως αναφέρει ο Dr. Walters στο Health.com, «Η καφεΐνη στον οργανισμό μαζί με αλκοόλ είναι επικίνδυνος συνδυασμός, διότι δημιουργεί την αίσθηση της ενέργειας και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κατανάλωση ποτού την οποία ο οργανισμός δεν αντέχει. Το μόνο που πετυχαίνει ένα διαιτητικό αναψυκτικό επί της ουσίας, είναι να σας γλιτώσει από ελάχιστες παραπάνω θερμίδες.

«Έχω μεγάλες αντοχές»

Μπορεί, αλλά δε σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερο αλκοόλ για να μεθύσετε. Σημαίνει απλά, ότι χρειάζεστε περισσότερο αλκοόλ για να νιώσετε μεθυσμένοι. «Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων ο οργανισμός αντιμετωπίζει το αλκοόλ διαφορετικά, δίνοντας την εντύπωση μεγαλύτερων αντοχών. Αλλά αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους, γιατί το σώμα δεν τους δίνει το αντίστοιχο σινιάλο για να τους ειδοποιήσει ότι έχουν πιεί πάρα πολύ».

«Έχω μικρές αντοχές»
Αντίθετα, κάποιοι έχουν μικρές αντοχές, το οποίο δεν φέρνει την μέθη απαραίτητα πιο γρήγορα, αλλά κάνει το ποτό μια πιο δυσάρεστη εμπειρία. «Περίπου οι μισοί Ασιάτες και ένα μικρό ποσοστό από τον υπόλοιπο κόσμο κοκκινίζουν, πονοκεφαλιάζουν, νιώθουν ζάλη και σε μερικές περιπτώσεις έχουν ταχυκαρδίες» αναφέρει ο Dr. Zakhari.

«Με βότκα δε μεθάω»

Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λέξη «βότκα» με οποιοδήποτε άλλο (λευκό) αλκοολούχο ποτό, όπως είναι η ρακή, η λευκή τεκίλα ή το ούζο. Όποιο αλκοολούχο ποτό και να πιείτε θα μεθύσετε το ίδιο, με τη διαφορά ότι τα ποτά με σκούρο χρώμα θα σας προκαλέσουν μεγαλύτερο πονοκέφαλο την επόμενη μέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκουρόχρωμα ποτά (όπως το ουίσκι και το ρούμι) περιέχουν ορισμένα υποπροϊόντα από το στάδιο της ζύμωσης, τα οποία μπορεί να συσσωρευτούν στον οργανισμό όταν τα ένζυμα στο στομάχι προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε νερό, προκαλώντας πιο έντονο hangover το πρωί.

http://www.clickatlife.gr 
 
Top