Οι έρευνες της κοινής γνώμης του τελευταίου διαστήματος έχουν καταγράψει ήδη σοβαρές αλλαγές στην πολιτική σκηνή. Θεωρώντας ως κορυφαία πολιτική στιγμή τον ανασχηματισμό και όλα όσα προηγήθηκαν αμέσως πριν απ’ αυτόν – δεδομένου ότι οι πολιτικές επιπτώσεις από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα φανούν στις επόμενες έρευνες – αξίζει τον κόπο να δούμε συνοπτικά τι κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις τεσσάρων εταιρειών (GPO, Alco, MRB, Marc). Η ανάλυση και τα συμπεράσματα είναι του...
Νικήτα - Αθανάσιου Σούμπλη, ο οποίος συμπεριλαμβάνει στις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματά του και τις θέσεις των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, δεδομένου ότι στους χώρους αυτούς η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα αποτελεί μια νέα σοβαρή παράμετρο και δημιουργεί νέες αντιθέσεις και... στρατόπεδα.Όλα τα ευρήματα αναφέρονται στον Πίνακα Ι. Στον Πίνακα ΙΙ αναγράφονται οι συσπειρώσεις - μετακινήσεις, όπως δημοσιεύτηκαν από την GPO στις 21.6.11.
Συμπεράσματα - τάσεις
1.Νέα πτώση του ΠΑΣΟΚ κατά 2,32% μέσα σε 40 ημέρες. Αν εξακολουθήσει αυτή την πορεία, μπορεί να πέσει και κάτω του 25%, οπότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στη συνοχή του μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές – αν καταφέρει να κατέβει ενιαίο.
2.Μικρή άνοδος της Ν.Δ. κατά 1,68%, που τώρα είναι καθαρά πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Μετά τις εκλογές και λόγω πτώσης του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ελπίζει σε στήριξη ενός κομματιού του για σχηματισμό κυβέρνησης. Συνεχίζει να περιορίζει τις διαρροές της προς ΛΑΟΣ και Δημ. Συμμαχία, ενώ ενισχύει το θετικό της ισοζύγιο με το ΠΑΣΟΚ.
3.Το ΚΚΕ είναι σχεδόν στο ίδιο ποσοστό και φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το όριο - στόχο της ηγεσίας του για πάνω από 600.000 ψήφους. Έχει όμως εξαντλήσει σχεδόν το όριο της συσπείρωσής του. Ξεκαθάρισε τη θέση του για μη αναγνώριση του χρέους, αλλά συνεχίζει να απευθύνεται προνομιακά στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους και σε όσους απασχολούν μέχρι 4 υπαλλήλους.
4.Ο ΛΑΟΣ συνεχίζει με μικρή πτωτική πορεία κατά 0,84%. Θα συμπιεστεί και άλλο από τη Ν.Δ., ενώ συνεχίζει να εμφανίζει διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή.
5.Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 0,68%, αλλά δεν έχει διεισδυτικότητα στους αγανακτισμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν αναγνωρίζουν το χρέος.
6.Οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζονται σχεδόν στο ίδιο ποσοστό. Φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή.
7.Η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζει μικρή αύξηση κατά 0,25%. Εάν συμμαχήσει εκλογικά με το Άρμα Πολιτών, μπορεί να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη κυρίως στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που αποχωρούν από αυτό και ζητούν νέα διαπραγμάτευση και ρύθμιση του χρέους μέσα στην ΟΝΕ και την Ε.Ε. 8.Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά εμφανίζει μείωση κατά 0,36% και, αν μείνει μόνο του, δύσκολα θα ξεπεράσει το 3%.
9.Τα Λοιπά Κόμματα εμφανίζονται αθροιστικά αυξημένα κατά 1,22% και φθάνουν το 5,22%. Η κύρια αύξηση καταγράφεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Χρυσή Αυγή.
10.Τα άκυρα - λευκά μαζί με την αποχή παραμένουν σταθερά πάνω από 17% και έτσι φαίνεται ότι τα έγκυρα θα περιοριστούν σε 5.700.000.
11.Οι αναποφάσιστοι εμφανίζουν αύξηση στο 10,77% από 9,35% πριν από έναν μήνα. Η αύξησή τους οφείλεται σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξαναγυρίσουν στο κυβερνών κόμμα, το οποίο τώρα εμφανίζει συσπείρωση μόλις 50%.
"Το Ποντίκι"