Δια χειρός Διαμαντοπούλου και δια του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου πέρασαν οι διατάξεις που βάζουν τέλος στη δωρεάν Παιδεία και «τελειώνουν» (έτσι νομίζουν) με το άσυλο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που απορρίπτει συλλήβδην η πανεπιστημιακή κοινότητα…προβλέπεται: κατάργηση του ασύλου, ιδρύματα πολλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς, διοικούμενα από εξωπανεπιστημιακούς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότη. Επίσης, σπουδές εξπρές διάρκειας ένα έως τρία έτη με αναλόγως διαβαθμισμένα πτυχία και αυστηρές συνθήκες για φοιτητές και καθηγητές με την επισήμανση ότι θα εκδιώκονται αν εν πληρούν προυποθέσεις!
Οι νέες διατάξεις που συζητήθηκαν την Πέμπτη, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ισοπεδώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας.
Σύμφωνα με αυτές, αλλάζουν όλα στα ιδρύματα, τόσο όσον αφορά τον τρόπο διοίκησής τους, όσο και την οργάνωση σπουδών, ενώ στις διατάξεις προβλέπονται και ρυθμίσεις για τους φοιτητές και το χρόνο σπουδών. Έτσι, καθορίζεται πλέον πως αν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνει τη φοιτητική ιδιότητα.
Επίσης το μοντέλο διοίκησης αλλάζει αφού καθιερώνονται συμβούλια των Ιδρυμάτων που αποτελούνται από πανεπιστημιακούς (του ιδίου ιδρύματος δηλαδή) αλλά και προσωπικότητες (;;;) εκτός αυτού, οι οποίες εκλέγουν τον πρύτανη μετά από πρόσκληση (;;;) διεθνούς ενδιαφέροντος. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι η χρηματοδότηση θα είναι σε συνάρτηση με τους ενεργούς φοιτητές αλλά και το παραγόμενο (;;;) έργο των ιδρυμάτων.
Εξάλλου, οι σπουδές κατανέμονται σε κύκλους, ο καθένας απ΄ αυτούς μπορεί να έχει διάρκεια από ένα έως δύο έτη. Παράλληλα θεσπίζεται επιτροπή που θα θέσει τους όρους για την νέα χωροταξική κατανομή των Ιδρυμάτων. Με δυο λόγια, θα αρχίσει η μελέτη για να επιτευχθεί και στα Πανεπιστήμια ένα σχέδιο τύπου “Καλλικράτης”.
Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δεν διστασε να πει ότι «η Παιδεία αποτελεί τη ψυχή της πατρίδας μας και η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η ατμομηχανή του έθνους, αρκεί να απελευθερώσουμε εγκλωβισμένες δυνάμεις. Η αλλαγή που προτείνεται σήμερα, είναι σύμφωνα με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και αφορά το μοντέλο διοίκησης, την οργάνωση σπουδών και τη διεθνοποίηση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων μας, με τελικό στόχο ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στον κόσμο και στην κοινωνία, με υψηλή ποιότητα σπουδών και αξιοκρατία».
μέσω