«Οι ανυπόμονοι  Έλληνες», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung για τη θετική επίδραση της κρίσης στην ελληνική νοοτροπία: «Παλιότερα οι Έλληνες ανέχονταν από διάφορες ομάδες να ασκούν πιέσεις στο κράτος για να επιβάλουν ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των συμφερόντων τους. Τώρα φαίνεται ότι η ανοχή αυτή συρρικνώθηκε, και μάλλον πρόκειται για μία θετική συνέπεια της κρίσης. Προβληματίζει όμως το γεγονός ότι...
πολλοί νεαροί και μορφωμένοι Έλληνες κάθονται με τις βαλίτσες τους παρά πόδα και θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.»

«Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος ανάλυσης (της Ινές Τσετλ) στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Η ανάλυση επικεντρώνεται στη θέση ότι η Ελλάδα και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες δεν χρειάζονται νέες περικοπές, αλλά οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη και καταλήγει:

«Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα οικονομική ανάκαμψη ή όπως λέει ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ.

Ο κ. Φέρμπερ προτείνει μάλιστα να αρθεί η ρήτρα της συγχρηματοδότησης για την εκταμίευση πόρων της ΕΕ. Ασφαλώς αυτές οι λύσεις πονάνε και θα πονέσουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι, αλλά έτσι είναι τα προγράμματα αποκατάστασης. Η πορεία χαράσσεται μαζί με τον δράστη με τη συνοδεία του εκπαιδευτή και συνιστά κοινωνική επένδυση.»

«Η εναλλακτική λύση σε αυτό είναι ένα νέο ευρωπακέτο με δραστικές περικοπές. Θα ήταν η χαριστική βολή για την Ελλάδα και το ευρώ.».


Πηγή:    dw-world.de
 
Top