Οι επιστήμονες λένε ότι έχουμε βρεί αδιάσειστα στοιχεία μιας γίγαντα μάζας θερμών πέτρωματων κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα στην περιοχή,αλλά όπως αναφέρουν δεν υπαρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η μάζα  τρέχει κατευθείαν από τον πυρήνα προς την επιφάνεια ενω όπως αναφέρουν είναι μερικές εκατοντάδες μίλια δυτικά από το πλησιέστερο νησί της Χαβάης.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές έλεγαν, βάση των σεισμικών δεδομένων  ότι ένα ρεύμα θερμού μάγματος ερχόταν απευθείας από όλο πυρήνα της Γης και είχε διαμόρφωσει το 3100 μιλίων μήκους (5.000 χιλιομέτρων ) αλυσίδα των νησιών και των βουνών υποθαλάσσια στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Δεδομένου ότι ο φλοιος της Γης γλίστρησε πάνω από το λοφίο, σαν σε μεταφορική ταινία, η εκρήξεις δημιούργησαν , βουνά και νησιά από στρώματα λάβας τα οποία ψύχονται  πάνω από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Όμως, μετά από ανάλυση 20 ετών και τεράστια συλλογή σεισμικών δεδομένων,οι  γεωφυσικοι λένε ότι βρήκαν μια 800-μιλίων επίπεδη περιφέρεια καυτών βράχων στην περιοχή της Χαβάης, αλλά τίποτα κάτω από το Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Το νησί, το νεότερο της αλυσίδας, παραδοσιακά θεωρείται ότι είναι πάνω από το υποτιθέμενο λοφίο.

Παρά το γεγονός ότι τα νέα στοιχεία που έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία του γίγαντα-λοφίου, «εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα στενό λοφίο κάτω από το νησί, αλλά η κύρια πηγή προέρχεται από ένα διαφορετικό μέρος. Δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας με τον πυρήνα  κάτω", δήλωσε ο γεωφυσικός Robert van der Hilst του MIT, συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, με επικεφαλής τον συνάδελφο του Qin Cao .




 
Top