Όποιος έχει διαβάσει λίγη πολιτική ιστορία της χώρας μας, θα διαπιστώσει εύκολα ότι παλιότερα οι πρωθυπουργοί δεν δίσταζαν με το παραμικρό (πολύ δε περισσότερο για τόσο σοβαρό πρόβλημα όπως το σημερινό), να παραιτούνται και να πηγαίνουν σε εκλογές. Σήμερα όμως δεν συμβαίνει με τόση ευκολία αυτό. Γιατί άραγε; Μήπως οι σύγχρονοι πολιτικοί είναι πιο υπεύθυνοι σε σχέση με τους παλιούς;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Παλιότερα οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν συνήθως ταυτόχρονα οι ιδρυτές και ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες των κομμάτων τους. Γι’ αυτό και δεν....
δίσταζαν να παραιτηθούν από την πρωθυπουργία ή να διαλύσουν έναν κομματικό συνασπισμό και να καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, μέχρι να επανακάμψουν. Αντιθέτως σήμερα, οι πολιτικοί αρχηγοί είναι αναλώσιμοι και κάθε απομάκρυνσή τους από τον πρωθυπουργικό ή αρχηγικό θώκο, σημαίνει αυτόματα και το τέλος τους. Αυτό όμως έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί ως πιο αναλώσιμοι είναι και πιο ευάλωτοι σε αναζήτηση στηριγμάτων.  

Τελευταίοι ιδρυτές και ιδιοκτήτες κομμάτων στη χώρα μας ήταν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου, οι οποίοι, αν και απομακρύνθηκαν από την πρωθυπουργία, κατάφεραν να επανέλθουν. Μετά τον Α. Παπανδρέου, οι Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής ο Β΄ και Γ. Παπανδρέου ο Γ΄, καθώς και ο Μ. Έβερτ ως αρχηγός της ΝΔ, υπήρξαν και είναι αναλώσιμοι. Το παράδειγμα του τελευταίου Καραμανλή είναι ακόμα νωπό. Επομένως οποιαδήποτε απομάκρυνση από την εξουσία ή την αρχηγία, σημαίνει και τέλος της πολιτικής καριέρας.

Με βάση τις πιο πάνω σκέψεις, εκτιμούμε πως ο κ. Παπανδρέου, από τη στιγμή μάλιστα που και ο έτερος πόλος του πολιτικού συστήματος, ο Αντώνης Σαμαράς, δεν ζητάει εκλογές, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να τις κάνει, εκτός και αν αποφασίσει μόνος του, κάτω από το βάρος της αποτυχίας του, να εγκαταλείψει την πολιτική, ή  ξεσηκωθούν οι βουλευτές του ή ο λαός για να τον απομακρύνουν ή το επιβάλει η τρόϊκα όταν δει ότι δεν εκτελεί πιστά τις εντολές της.. Διαφορετικά θα καθίσει κανονικά στην πρωθυπουργία μέχρι το 2013, ουσιαστικά με την συναίνεση της ΝΔ πάντα, η οποία προσποιείται ότι δεν μπορεί να επιβάλει τις εκλογές.

Εξάλλου, γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, πως τυχόν εκλογές τώρα δεν θα έδιναν αυτοδυναμία, αλλά ακόμα και πρώτο κόμμα να ήταν το ΠΑΣΟΚ, κανένα κόμμα δεν θα συμφωνούσε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου.
Επομένως φίλοι μας, Παπανδρέου άλλα 2,5 χρόνια και βλέπουμε. Εκτός και αν συμβούν τα πιο πάνω, που μάλλον θα συμβούν.
Κάτι πάντως μας λέει (ο κόσμος δηλαδή το λέει) ότι όσο παραμένει στην εξουσία ο κ. Παπανδρέου, στο τέλος τη νύφη θα την πληρώσει και ο Σαμαράς που δεν τον ρίχνει.
Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

 
Top