Χρειάσθηκαν σχεδόν πέντε μήνες – αφ΄ότου εξεδόθη από τον Νοέμβρη του έτους 2010 – για να μπορέσω να τον διαβάσω, τον τέταρτο τόμο των ποιημάτων του λογοτέχνη και δικηγόρου του Πειραιά, του φίλου Πότη Κατράκη.
Εδώ, που τα λέμε, δεν είναι εύκολο να διαβάσεις ένα βιβλίο γεμάτο ποιήματα σε 450 σελίδες (!) σε μικρό χρονικό διάστημα.
Εν τούτοις, ο ποιητικός τόμος του Πότη Κατράκη με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ» δεν μας κούρασε, αλλά αντίθετα, μας έκανε να νιώσουμε οτι βρεθήκαμε σ΄ ένα απέραντο κήπο, όπου «συναντήσαμε» δεκάδες ανθρώπους να είναι ερωτευμένοι, ευτυχισμένοι, αγαπημένοι και να τραγουδούν και άλλοι πικραμένοι, πονεμένοι, πληγωμένοι, παραπονεμένοι, συγκινημένοι. «Συναντήσαμε» όμως και ανθρώπους αγανακτησμένους, οργισμένους, φοβισμένους, εγκαταλειμμένους, φτωχούς και άρρωστους, που η πολιτεία τους ξέχασε.
ΜΕΣΑ στον τόμο «ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ» περιέχονται οι εξής ανέκδοτες ποιητικές συλλογές του Πότη Κατράκη : «Η απληστία», «Κρατήρες Ηφαιστείων», «Η Θεία Πρόνοια», «Το Τρένο σφυρίζει», «Τα ξύλινα τείχη», «Πικρό αγκάθι», «Η ζήλεια», «Το μεγάλο μυστικό», «Το ξημέρωμα». Κάθε ποίημα του Πότη Κατράκη είναι και μια κατάθεση ψυχής, αφού οι στίχοι των 450 περίπου ποιημάτων του απευθύνονται σ’ όλους τους ανθρώπους.
Σ’ αυτούς που απολαμβάνουν τον έρωτα, την αγάπη, την ευτυχία, σ’ αυτούς που τραγουδούν και εκφράζουν ποικιλοτρόπως τα αισθήματα και συναισθήματά τους.
Σ’ αυτούς που είναι πικραμένοι, πληγωμένοι, πονεμένοι για διάφορους λόγους, και ζητούν την λύτρωση από τα προβλήματά τους κάθε μορφής.
Αλλά τα ποιήματα απευθύνονται και σ΄ εκείνους που η πολιτεία τους φέρθηκε αχάριστα, η κοινωνία τους γύρισε την πλάτη και τους παιδεύει.
Σ’ εκείνους τους ηγέτες των κυβερνήσεων, που είναι φαύλοι και διευθαρμένοι και προκαλούν τον λαό, σ΄ εκείνους τους ηγέτες των κρατών του κόσμου που αιματοκυλίουν την ανθρωπότητα, σπέρνωντας το θάνατο, την καταστροφή, χάριν των ανόμων συμφερόντων τους.
Κάθε άνθρωπος που θα διαβάσει – και πρέπει να τα διαβάσει ο οιοσδήποτε – τα ποιήματα του Πότη Κατράκη, θα «ανακαλύψει» έστω – ένα μικρό – κομμάτι από τον εαυτό του, και θα συγκινηθεί, θα προβληματισθεί, θα ικανοποιηθεί και θα «ανακουφισθεί» γιατί οι στίχοι του ποιητή τους άγγιξε ψυχικά και πνευματικά.
ΣΩΣΤΗ, λοιπόν, ποιητική «εγκυκλοπαίδεια» είναι ο φίλος ποιητής, αφού τα ποιήματά του είναι χιλιάδες (!) πολλά εκ των οποίων έχουν γίνει αξιόλογα τραγούδια με τους ωραίους στίχους τους.
Δεν αποκλείεται να δούμε και τα «Άπαντα» του Πότη Κατράκη, που θα περιλαμβάνουν τα ποιήματα, μυθιστορήματα, στίχους, θεατρικά έργα, νουβέλες κ.λ.π.
Μπράβο Πότη.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ
 
Top