Του Γιάννη Ζαμπετάκη
[Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ]
   

λαρκοπέδιο

η λάρκο πάλι στο προσκήνιο... [ΗτΣ 7.5.2011]
Στη ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει δύο έλεγχοι με διαφορά έξι χρόνων. Η πρώτη ήταν το 2004 και η δεύτερη στα τέλη του 2010. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί αγνοώντας επιδεικτικά κάθε ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος η ΛAPKO απορρίπτει στη θάλασσα περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως πολύ κοντά σε ιχθυοτροφεία. Ακόμα, ενώ είχε...
 δοθεί από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος διορία έως τις 29 Απριλίου στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να καταθέσει το οριστικό χρονοδιάγραμμα έργων και ενεργειών για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον (κατ΄ επέκταση και στη δημόσια υγεία), η τελευταία δεν το έκανε και δόθηκε νέα διορία από την Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει δύο έλεγχοι με διαφορά έξι χρόνων. Η πρώτη ήταν το 2004 και η δεύτερη στα τέλη του 2010. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί αγνοώντας επιδεικτικά κάθε ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οι οργανισμοί και τα ψάρια που ζουν στην περιοχή απόρριψης των λυμάτων της ΛΑΡΚΟ εμφανίζουν αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων.
η ερώτηση προς ΕΥΕΠ και ΥΠΕΚΑ και ΕΦΕΤ είναι απλή...
Τι κάνει το ΥΠΕΚΑ ώστε να πιέσει τους ρυπαντές να πληρώσουν πρόστιμα βάσει της νομοθεσίας «ο ρυπαίνων πληρώνει»; Αυτή η νομοθεσία λέει ότι ο κάθε ρυπαντής πρέπει να πληρώσει τέτοιο πρόστιμο ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η περιβαλλοντική ζημιά. Αν σκεφτούμε ότι το κόστος αποκατάστασης του υπ. υδροφόρου ορίζοντα αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος  είναι μερικά δις ευρώ, φανταστείτε τι είδους πρόστιμα πρέπει να πέσουν στα Οινόφυτα, στη Μεσσαπία και στη Λάρυμνα...Πότε θα γίνουν οι πρώτοι σοβαροί έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ για την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας; Και πότε θα δούμε τις πρώτες αυστηρές πράξεις παράβασης από την ΕΥΕΠ; Που να συνοδεύονται όμως από πραγματικά πρόστιμα (της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ) και όχι απλά χάδια ; ; ;

Γ.Ζ.
Θάλασσα... 
 
Top