Η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε 



συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Κομματική Δυτικών Συνοικιών Πειραιά, την Πέμπτη 2 Ιούνη, στις 8.00μ.μ.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Λαού, στο Κερατσίνι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΣΤΟΝ Τ/Σ ΑΝΤΕΝΑ & ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Θα μας γυρίσετε στη Σοβιετική Ένωση, λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν έχετε άποψη εσείς για τα ζητήματα και θα μας γυρίσετε στη Σοβιετική Ένωση. Άρα εσείς εξαιρείστε... 


«Είναι μία βολική τοποθέτηση για να ξεφύγει από τα δύσκολα που όντως του βάλατε. Και είναι και ένα καινούργιο εφεύρημα, το ‘πε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Ποια είναι η αιτία της κρίσης; Δεν είναι ούτε κρίση χρέους, ούτε κρίση ελλείμματος. Αυτά είναι συνοδοιπόροι και επακόλουθα ενός συγκεκριμένου δρόμου και τρόπου ανάπτυξης. Κρίση έχουν και στις άλλες χώρες και εκεί που δεν υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα που ήταν υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Τι τα μπερδεύει τώρα αυτά; Κρίση υπάρχει στις ΗΠΑ. Την τελευταία 20ετία αλλεπάλληλα η μία χώρα μετά την άλλη περνάει σε κρίση, δεν υπήρχε εκεί ούτε Καραμανλής, ούτε Παπανδρέου, ούτε Παπακωνσταντίνου, ούτε Αλογοσκούφης, άρα τα πράγματα είναι πολύ βαθύτερα. Εμείς λέμε: Τα προβλήματα είναι πραγματικά, η όξυνση θα είναι μεγάλη, η χρεοκοπία έχει ξεκινήσει. Υπάρχει ένα ζήτημα στη χρεοκοπία που δεν έχει λυθεί. Το ποσοστό της υποτίμησης του κεφαλαίου, ποιες ζημιές θα υποστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι -αυτό δεν έχει λυθεί- πως θα μοιραστεί η ζημιά και πως αυτές οι ζημιές που θα υποστούν θα ‘ναι λιγότερες, θα κρατήσουν λιγότερο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει ανάκαμψη.
Δεν γίνεται κινδυνολογία σήμερα, εκβιασμός γίνεται, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί».

Σας άκουσα να λέτε ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει. Ή κάνω λάθος; Μου έκανε εντύπωση η άποψή σας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; 

«Καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ’ ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον».

Άρα δε βλέπετε, λοιπόν έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά μου κάνει εντύπωση ότι εσείς λέτε δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή και η κυρία Δαμανάκη, ευρωπαϊκή επίτροπος, μέλος και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, λέει ακριβώς το αντίθετο. 

«Νομίζω ότι το έκανε για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και να του πει «σκύψε ακόμα το κεφάλι». Ενδεχομένως απαντούσε και σε κάποιους προβληματισμούς που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ. Θυμάστε τη συζήτηση που γινόταν πριν λίγα χρόνια «διεύρυνση ή εμβάθυνση, πρώτα η εμβάθυνση μετά η διεύρυνση»; Έχουν αρχίσει οι προβληματισμοί για το μέλλον της ΕΕ, όλα αυτά όμως δεν έρχονται στο πεδίο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, χρησιμοποιούνται για να τσακιστεί κυριολεκτικά το λαϊκό κίνημα, να παρεμποδιστεί μια γενικότερη κοινωνική αντεπίθεση».

Θέλω να μας πείτε, όσο μπορείτε να μας πείτε, τι ακριβώς έγινε σε αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμφωνήσατε ότι διαφωνείτε, συμφώνησαν ότι συμφωνούν εν μέρει ο κύριος Σαμαράς με τον κύριο Παπανδρέου, ήταν πετυχημένη, αποτυχημένη αυτή η συνάντηση, θα έπρεπε να γίνει, προσφέρει τίποτα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας;

«Δεν θέλω να σταθώ στο επικοινωνιακό μέρος ή πως το σκέφτηκε ο πρωθυπουργός. Γιατί μπορεί να σκέφτηκε και μόνο επικοινωνιακά. Υπάρχει όμως ένα αντικείμενο το οποίο τους πιέζει. Είναι αυτό που λέμε επίσημη πολιτική συναίνεση, γιατί στο κάτω – κάτω διαφορές στρατηγικής δεν υπάρχουν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Ισχύει αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ότι «εμένα δεν με ενδιαφέρει μόνο η πολιτική συναίνεση, με ενδιαφέρει να συναινέσει ο λαός» και καταλαβαίνουν ή πιστεύουν ότι ο λαός θα συναινέσει αν τα δύο κόμματα πάνε αγκαλιά. Αυτό είναι μία ανάγκη σήμερα γι’ αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Όμως παρεμβαίνει και το υποκειμενικό πεδίο. Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ επιθυμεί μία τέτοια συναίνεση, αλλά μετεκλογικά. Τώρα η διαμάχη γίνεται για το ποιος θα βάλει τη σφραγίδα του σ’ αυτή τη συναίνεση, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι».

Μετεκλογικά προσδιορίζετε την περίοδο αυτή; Δηλαδή θα έχουμε εκλογές το 2013 που ήταν κατηγορηματικός ο πρωθυπουργός ή θα έχουμε πρόωρες εκλογές;
«Η αίσθησή μας είναι ότι είναι δύσκολο να φτάσουν μέχρι το 2013».

Θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Κάποιοι, εκείνοι που δεν αποδέχονται τις απόψεις του ΚΚΕ, λένε ότι δεν έχετε άποψη, ότι είστε αρνητικοί απέναντι στις απόψεις των υπολοίπων, ότι κάνετε αυστηρή κριτική αλλά δε λέτε και τη συνταγή για να ξεπεράσουμε την κρίση, δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει τώρα η χώρα μας. Έχετε πρόταση; Έχουν δίκιο αυτοί;
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι έχουμε λύση. Το είπε επιστροφή, για εμάς είναι μπροστά. Η ιστορία δεν γυρνάει πίσω. Εμείς λέμε εργατική – λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα απαντάμε και δεν μένουμε ουδέτεροι στα σημερινά προβλήματα. Όμως εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν είμαστε σε εκείνη την περίοδο που μπορούσες να κάνεις ορισμένες συγκεκριμένες άμεσες προτάσεις και με την πίεση του λαού να τις πετύχεις. Σήμερα συγκρούονται πολύ βαθύτερα πράγματα και το πρόβλημα δεν είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, ούτε λύνεται με την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, έτσι όπως την φαντάζονται, οικουμενική, νέα πρόσωπα κλπ.
Το πρόβλημα αρχίζει από το πεδίο της οικονομίας. Η κρίση είναι βαθιά, είναι κρίση του συστήματος, του κοινωικοοικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι παγκόσμια κρίση και τα πράγματα θα είναι χειρότερα και προς τα μπρος. Έχετε σκεφτεί τι έχει να γίνει όταν η κρίση χτυπήσει τη Γαλλία ή την Ιταλία, η για να πω διεθνώς την Κίνα; Γιατί ούτε η Κίνα θα γλυτώσει».

Εκατό χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε, λένε οι εκτιμήσεις, χτες στο κέντρο της Αθήνας. Χωρίς κομματικά πανό, χωρίς σημαίες. Μάλιστα, έγινε και έμμεση αναφορά στο κόμμα σας από τον κύριο Πεταλωτή. Λέει ο κύριος Πεταλωτής, ότι «όχι, ιδεολόγοι είναι και μην τους θεωρούμε προβοκάτορες, όπως είχαν πει κάποιοι – δείχνοντας εσάς – το 1974 για το Πολυτεχνείο».

«Καλά, αυτά είναι παραμύθια του κ. Πεταλωτή, όπως τα ερμηνεύει, εν πάση περιπτώσει για να ξεκαθαρίσουμε: Εμείς αυτό που λέμε χρόνια τώρα είναι ότι ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και ένα κίνημα πάντα θα έχει τη λαϊκή πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, θα συνδυάζει το συνειδητό με το αυθόρμητο, διότι μιλάμε για μάζες. Επομένως δεν φοβόμαστε τίποτα από όλα αυτά που νομίζει ο κ. Πεταλωτής ότι φοβόμαστε και λένε και κάποιοι άλλοι. Θέτουμε το εξής ζήτημα: Καταρχήν οι άνθρωποι που είναι στο Σύνταγμα οπωσδήποτε έχουν πολιτικές επιλογές και μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι εκείνοι που έχουν στηρίξει χρόνια κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα και αισθάνονται προδομένοι. Εμείς δεν αισθανόμαστε προδομένοι, δεν μας πρόδωσε κανείς γιατί δεν τους πιστέψαμε ποτέ. Αισθάνονται προδομένοι, δεν είναι ούφο, δεν είναι άνθρωποι που δεν σκέφτονται. Δεύτερο, εγώ πιστεύω ότι έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, μπορεί να μην αισθάνονται ενταγμένοι σε ένα κόμμα, αλλά έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να είναι χωρίς πολιτικές αντιλήψεις. Και μόνο η έννοια της συγκέντρωσης για να σταματήσω κάτι, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή.
Ποιο είναι το ζήτημα που έχουμε αναδείξει; Λέμε το εξής: Δεν μπορεί 11.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, να έχουν 11.000.000 προτάσεις. Ούτε να έχουμε χίλιες προτάσεις. Επομένως αυτό το κίνημα που λέει «κάτω το μνημόνιο και να φύγει η κυβέρνηση» πρέπει να έχει εναλλακτική πρόταση. Όπως έχουμε και εμείς, κι ας λένε ότι δεν έχουμε πρόταση. Επειδή δεν συμφωνούν λένε ότι δεν έχουμε πρόταση. Πως θα διαμορφωθεί πρόταση γενικά του κινήματος; Θα διαμορφωθεί μέσα στους αγώνες για όσους στο κάτω – κάτω δεν είναι έτοιμοι να ενστερνιστούν τη μία ή την άλλη πρόταση. Εγώ σας λέω πέφτει η κυβέρνηση. Λοιπόν; Θα ‘ρθει μία άλλη. Πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θέλουν, απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στο Μάαστριχ, στην ευρωσυνθήκη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια πολιτική θέλουν και από εκεί πέρα ο καθένας ας κάνει και την κομματική του επιλογή. Δεύτερο, καταργείται το μνημόνιο. Εγώ σας λέω με μόνο αυτό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να βάλεις κάτι στη θέση αυτών που λες να καταργηθεί. Προς το παρόν δεν ακούγεται αυτό πράγμα».

Μα θα έχει πεθάνει κόσμος όμως, θα έχει πεθάνει από την πείνα, γιατί κλείνουν καταστήματα, τον διώχνουν από τη δουλειά του.

«Είμαστε εμείς αυτοί που ενδιαφερόμαστε να υπάρχει ένα σταμάτημα του κατήφορου, ο λαός να έχει και κάποιες έστω και προσωρινές νίκες, ακριβώς πάνω σε αυτό το έδαφος να τραβήξει πιο μπροστά».

Αυτό φωνάζουν αυτοί. Αυτοί φωνάζουν «θέλουμε καλύτερες μέρες», θέλουμε ανάσα στη ζωή μας. 

«Και εμείς το λέμε αυτό, γιατί κοιτάξτε: Για να αποσπάσεις τις καλύτερες μέρες, για να επιβάλεις, πρέπει να τους φοβίσεις πραγματικά. Και πρέπει να δείξεις ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλα τα πολιτικά εναλλακτικά σενάρια που σου ετοιμάζουν. Θα σας πω ένα πράγμα: Καταργείται το μνημόνιο, αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουν τη δόση, θα γίνει στάση των πληρωμών την επόμενη μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι με το μνημόνιο και να αγχώνεσαι για τη δόση. Πρέπει πολιτικά να έχεις επιλογή διεξόδου».

Μα ούτως ή άλλως γίνεται στάση πληρωμών από τους πολίτες καθημερινά. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

«Είναι έτοιμο το κίνημα να αντέξει έναν εκβιασμό πολύ πιο ισχυρό εναντίον του; Τη στάση πληρωμών από την κυβέρνηση; Οι επιχειρηματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις λέγοντας «εμείς δεν ξαναεπενδύουμε στην Ελλάδα»;

Πιστεύετε ότι αυτό είναι ψευτοδίλημμα, είναι εκβιασμός αυτό; 

«Όχι. Είναι ένα πραγματικό πολιτικό μέσο που έχει ο αντίπαλός μας, που είναι και κοινωνικός και πολιτικός, να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να παρεμποδίσει το λαϊκό κίνημα να πάει προς τα εμπρός. Δεν είναι τίποτα ψεύτικο. Ψεύτικο είναι όταν λες στο λαό ότι αυτός είναι μονόδρομος. Και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Οικουμενική κυβέρνηση; Οικουμενική. Προσωπικοτήτων; Προσωπικοτήτων.
Δείτε στην Ιταλία. Κάλεσαν στο δικαστήριο τον Αντρεότι και τον κατήγγειλαν σαν άνθρωπο της Μαφίας και ότι είχε ευθύνη για πάρα πολλά πράγματα. Θέλω να σας πω ότι αύριο μπορούν να διαλύσουν και τα δικά τους κόμματα. Διότι δεν κυβερνούν κόμματα, κυβερνά μια συγκεκριμένη κοινωνική δύναμη στην Ελλάδα. Εμείς τη λέμε αστική τάξη, τη λέμε μονοπώλια, όπως θέλουν ας την πουν. Άρα λοιπόν δεν αρκεί. Το πολιτικό σύστημα είναι αρκετά πιο ευκίνητο και μπορεί να υιοθετήσει και εναλλακτικές λύσεις. Επομένως το Σύνταγμα και η πλατεία της Θεσσαλονίκης και οι άλλες πλατείες -εμείς θέλουμε να γεμίσει όλη η Ελλάδα με κόσμο που παλεύει- είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει, όχι έναν θεωρητικό εκβιασμό, αλλά τα πιο σκληρά μέσα; Που τα μέσα μπορεί να μην είναι πάντα τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα προστεθούν καινούργιες εμπειρίες, αρκεί οι εμπειρίες να είναι θετικές, μεγαλύτερες, να μην υπάρξει απογοήτευση»
 
Top