ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ πήραν φωτιά τα τηλέφωνα και δεκάδες SΜS αντηλλάγησαν μεταξύ υπουργών και βουλευτών. «Δεν ανταποκρίνονται οι αγορές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Δεν μας έχουν εμπιστοσύνη»«Ποιος εισηγείται στον Παπανδρέου αυτά τα καταστροφικά σενάρια για δημοψήφισμα; Πώς θα πάει να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες όταν τη Δευτέρα δεσμεύεται πως θα εφαρμόσει τα μέτρα και την Τρίτη λέει ότι θα κάνει δημοψήφισμα;»«Τι νόημα είχε η παρέμβαση της Δαμανάκη;»«Γιατί συγκαλείται το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Πάμε σε εκλογές ή σε οικουμενική;». Η εβδομάδα που πέρασε απαιτούσε ατσαλένια νεύρα και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης η ψυχραιμία έχει χαθεί προ πολλού. Βουλευτές με επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαπίστωναν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι υπάρχει κενό διακυβέρνησης και υπουργοί ενίσχυαν το κλίμα της αβεβαιότητας επισημαίνοντας ότι «έχει χαθεί η μπάλα». Οι εξελίξεις δοκιμάζουν συνεχώς τη συνοχή της κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου το κλίμα είναι ζοφερό και αιωρούνται απειλές για παραιτήσεις πριν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα στελέχη κρατούν αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, ενώ οι τελευταίοι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου έχουν διχάσει βαθιά την κυβέρνηση. Το φορολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών δεν χωρίζει την κυβέρνηση μόνο από.........
τη ΝΔ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αλλά και από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ τα πνεύματα είναι τεταμένα και υπάρχουν απειλές παραιτήσεων από βουλευτές πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και μάλιστα απ΄ όσους διαβλέπουν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πετύχει η προσπάθεια υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ότι, αντιθέτως, μπορεί να διαλυθεί η παράταξη. 


Δύο ομάδες πίεσης
Ενδεχομένως οι απειλές αυτές να είναι υπερβολικές, το γεγονός όμως είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν σχηματιστεί δύο ομάδες πίεσης για την ελάφρυνση των μέτρων. Οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας έχουν διαμηνύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης επειδή, όπως επισημαίνουν, αν το κάνουν δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Επιπλέον, οι βουλευτές Πειραιά αντιτίθενται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ και σε άλλες περιφέρειες όπου πρόκειται να πωληθούν ή να ιδιωτικοποιηθούν δημόσιες επιχειρήσεις επικρατεί αναβρασμός. 

Οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιχειρούν με διαφόρους τρόπους, είτε με κατ΄ ιδίαν συνομιλίες είτε με μυστικά δείπνα, να ομαλοποιήσουν την κατάσταση. Ποντάρουν, όπως λένε, στο γεγονός ότι κανένας δεν θα θελήσει να στιγματιστεί ως εκείνος που έριξε την κυβέρνηση και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο ο εκνευρισμός είναι μεγάλος και έγινε πολύ φανερός όταν άνοιξε το θέμα του δημοψηφίσματος. Η αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προήλθε απ΄ όλες τις πλευρές της ΚΟ, καθώς θεώρησαν «καταστροφική» τη σκέψη βουλευτές όπως οι κκ. Μιλτ. Παπαϊωάννου Γ. ΦλωρίδηςΚ. ΚαρτάληςΠ. ΚουκουλόπουλοςΝ. Αλευράς, η κυρία Βάσω Παπανδρέου κ.ά. 


Πού το πάει ο Γιώργος;
Την περασμένη εβδομάδα οι βουλευτές έπεφταν από αιφνιδιασμό σε αιφνιδιασμό. Το ερώτημα «πού το πάει ο Παπανδρέου;» δεν έβρισκε απάντηση, καθώς τα περί δημοψηφίσματος ή την απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών τα αγνοούσαν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί. 

Ορισμένοι βουλευτές δεν κρύβουν ότι αισθάνονται «σαν κομπάρσοι σε μια κακοπαιγμένη παράσταση» και μιλούν για τις αγωνίες τους σε κάθε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ όπου τους δίδεται η ευκαιρία. Τα πυρά τους προσελκύει περισσότερο από κάθε άλλον υπουργό ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στον οποίο έχει προσωποποιηθεί η σκληρή και αντιδημοφιλής κυβερνητική πολιτική. 


ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θα γίνει ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου η «Ιφιγένεια» για να πάρει ανάσα η κυβέρνηση σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό ή θα σαρωθούν τα σενάρια αυτά από τις εξελίξεις; Σε όποιο κομματικό ή κυβερνητικό ακροατήριο εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών το τελευταίο διάστημα δέχεται σφοδρή κριτική και αμφισβητείται ευθέως η πολιτική που εφαρμόζει.Βουλευτές και υπουργοί τού ζητούν επίμονα να κάνει απολογισμό για τις αστοχίες και τις αποτυχίες του μνημονίου.Την περασμένη Δευτέρα δέχθηκε πυρά στο Υπουργικό Συμβούλιο.Την Πέμπτη,σε κυβερνητική σύσκεψη για τα πρόσθετα μέτρα του 2011, του ζητήθηκε να ξαναμελετήσει τις προτάσεις του.Το μέγεθος της φθοράς είναι πλέον εξίσου μεγάλο με το φορτίο των ευθυνών που σηκώνει ο υπουργός Οικονομικών. 

Σε περίπτωση ανασχηματισμού όλοι αναμένουν ότι το πρώτο κεφάλι που θα πέσει θα είναι αυτό του κ.Παπακωνσταντίνου,μολονότι ο Πρωθυπουργός μέχρι στιγμής τον στηρίζει.Την Τρίτη,εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις,ο κ.Παπακωνσταντίνου θα ανεβεί ακόμη έναν «Γολγοθά» στη συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα Οικονομίας του ΠαΣοΚ.Η Κοινοβουλευτική Ομάδα βράζει εξαιτίας των μέτρων που καλείται να ψηφίσει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου και της πίεσης που δέχεται από την κοινωνία.Η πρόσφατη δήλωση του κ.Παπακωνσταντίνου,ότι και να φύγει από τη θέση του δεν θα αλλάξει τίποτε στην οικονομική πολιτική,έχει οξύνει κι άλλο την κατάσταση.Ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή υπάρχει η πλατεία Συντάγματος με τους «Ελληνες Αγανακτισμένους»,ένα νέο στοιχείο στην πολιτική ζωή που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. 


ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο κ.Ευ.Βενιζέλοςεπί έναν χρόνο κατέθετε, όπως υποστηρίζει,επιμόνως και σιωπηρώς, τις προτάσεις του για την οικονομία σε κυβερνητικές συνεδριάσεις αλλά και σε ιδιωτικές συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών,έχοντας την πεποίθηση ότι θα ασκούσαν επιρροή στην πραγματική οικονομία.Ο κ.Γ.Παπακωνσταντίνου , λέει,δεν αξιοποίησε καμία από αυτές.Στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του,αλλά έπειτα από πέντε ώρες συζήτησης ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου συνόψισε επαναλαμβάνοντας τις αρχικές του θέσεις,«σαν να μην άκουσε τίποτε». 

«Η συμπεριφορά σου είναι αλαζονική» εξερράγη ο κ.Βενιζέλος,μιλώντας επίσης για«δημοσιονομική κατοχή».Ξεκίνησε έτσι μια αντιπαράθεση η οποία προκάλεσε εσωτερικό σεισμό στην κυβέρνηση παρά την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου να την υποβαθμίσουν. 

Ωστόσο και άλλοι υπουργοί σχολίαζαν αργότερα ότι έχουν ανάλογα παράπονα από τον κ.Παπακωνσταντίνου,ενώ υπήρξε δυσφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ξεκίνησε στα 26 δισ.ευρώ και έφθασε στα 28,5 δισ.ευρώ. 

Ορισμένοι όμως θεώρησαν ότι ο κ.Βενιζέλος δυναμίτισε την ενότητα της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή. O υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι έφθασε η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα ανοιχ τά και τράβηξε γραμμή διαφοροποίησης από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Υπενθύμισε έτσι ότι πέρυσι τον Μάιο είχε προτείνει να ψηφιστεί το μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. «Τώρα η συναίνεση από όπλο στα χέρια της κυβέρνησης έγινε μοχλός πίεσης από την πλευρά της τρόικας» επεσήμανε.Οτι είχε πει να συζητηθεί η επιμήκυνση του χρέους με τους δανειστές πριν από έναν χρόνο, όταν ακόμη δεν είχε τεθεί θέμα βιωσιμότητάς του, και ότι έπρεπε να είχε αποτρέψει η κυβέρνηση το μέτωπο «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», προβάλλοντας την ανασυγκρότηση του κράτους και του φορολογικού συστήματος ως επιτακτικές εθνικές ανάγκες.Είπε επίσης ότι διαφωνεί με την ψήφιση του Μεσοπ ρόθεσμου Προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία,όμως το να δοθούν εμπράγματες εγγυήσεις για νέο δανεισμό είναι ένα διαφορετικό θέμα,επειδή η συμφωνία αυτή θα δεσμεύει για πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος.Ολα αυτά προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στον Πρωθυπουργό.
 
Top