Πουλάνε όσο – όσο!
Ο κύβος ερρίφθη. Οι ενεργειακές επιχειρήσεις που ελέγχονται στο σύνολο ή μερικώς από το Δημόσιο βάζουν πωλητήριο και μάλιστα η εκποίηση θα γίνει σε τιμές κάτω από το κόστος.
Όπως εκείνο το περίφημο σλόγκαν που διαβάζαμε σε εμπορικά καταστήματα: «Το αφεντικό τρελάθηκε και πουλάει όσο - όσο». Μόνο που στην περίπτωσή μας το αφεντικό (βλέπε η τρόικα) τα έχει τετρακόσια και σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση κάνει πλάτες στους ισχυρούς ιδιώτες από το εξωτερικό για να αγοράσουν πάμφθηνα όλα τα ενεργειακά πάγια της χώρας.
Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο φροντίζει να στρώνει τον δρόμο για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με...
εξευτελιστικό τίμημα, αναφέροντας στο σχετικό σημείωμα, όπου αναλύονται οι δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με την «επίτευξη του καλύτερου δυνατού τιμήματος, χωρίς όμως καθυστερήσεις».Με άλλα λόγια, «αφήστε τώρα την κουβέντα για το εάν πουλάμε φτηνά ή ακριβά, το πιο σημαντικό είναι να πουλήσουμε γρήγορα, για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών μας»...
Δούρειος Ίππος
Για μία ακόμη φορά η τρομοκρατία για τα δημοσιονομικά θα αποτελέσει τον δούρειο ίππο, ώστε να περάσει η πολιτική του ξεπουλήματος με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.
Ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για την κυβέρνηση, όταν αρχίσουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα συγκεκριμένα ποσά και οι όροι με βάση τους οποίους θα αποκτηθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις από ξένους (κυρίως) και Έλληνες ιδιώτες.
Για παράδειγμα, στο «πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων», που σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο επτάμηνο, δηλαδή έως το τέλος του 2011, περιλαμβάνονται μερικά από τα «βαριά» ονόματα των κρατικών επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών η ΔΕΠΑ, ο ΟΠΑΠ, το υπόλοιπο του ΟΤΕ, τα μεγάλα λιμάνια, η ΕΥΑΘ, τα Αμυντικά Συστήματα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Λάρκο και το Τ.Τ. Από αυτές τις εκποιήσεις, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει 3,5- 5,5 δισ. ευρώ. Πολλά ή λίγα; Με την πρώτη ματιά, φαίνεται
πως ετοιμάζεται γενικό ξεπούλημα...
Μόνο η ΔΕΠΑ, με τα περίπου 91 εκατ. ευρώ κέρδη και με μέρισμα που αντιστοιχεί στο Δημόσιο σε περίπου 12,6 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή σε μεγάλα έργα διασυνδέσεων και με σχεδόν το σύνολο της εγχώριας αγοράς υπό τον έλεγχό της, αξίζει πολύ περισσότερο από τα 300 εκατ. ευρώ που έδιναν οι Ισπανοί της Gas Natural το 2003 για το 30% της εταιρείας.
Η προσφορά αυτή δεν περιλάμβανε τη συμμετοχή στον αγωγό ITGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία και κυρίως στο υποθαλάσσιο τμήμα με Ιταλία) ούτε τον South Stream ούτε την εισαγωγή αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ούτε τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Όλα αυτά προέκυψαν πολύ αργότερα και προσδίδουν μεγάλες υπεραξίες στην κρατική επιχείρηση αερίου.
Αυτό σημαίνει πως λογικά το 32% των μετοχών της ΔΕΠΑ θα πρέπει να αποφέρει τουλάχιστον τα διπλάσια ποσά στο Δημόσιο, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Άλλωστε πληροφορίες του «Π», που προέρχονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, με έδρα στην Κεντρική Ευρώπη, αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις τους προσδιορίζουν το τελικό τίμημα πώλησης στα επίπεδα των 200-250 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, εξαρτάται κι από το πόσοι και ποιοι θα ενδιαφερθούν τελικά για να αναδειχθούν σε στρατηγικούς επενδυτές στην επιχείρηση. Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, η εμφάνιση, για παράδειγμα, των Ρώσων της Gazprom θα ανεβάσει τον πήχη και η «μάχη» για τη ΔΕΠΑ θα αποκτήσει... άγρια ομορφιά!
Σε κάθε περίπτωση η παραχώρηση ποσοστού της επιχείρησης μέσα στο 2011 εκτιμάται πως είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, καθώς ο χρόνος πιέζει, οι σύμβουλοι ακόμη δεν έχουν διατυπώσει επίσημα τις προτάσεις τους και όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα.
Nέα τροπή για ΔΕΗ
Η περίπτωση της ΔΕΗ αποκτά νέα τροπή, καθώς η πώληση πακέτου μετοχών μετατίθεται για το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου χρόνου. Ωστόσο στο θέμα μπαίνει και μία νέα παράμετρος: Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης που θα προκύψει από τις σχετικές διαδικασίες (η προκήρυξη δημοσιεύτηκε την Τρίτη) θα περιλάβει στην πρότασή του την «πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή».
♦ Αφενός δεν διευκρινίζει εάν τελικά θα πωληθεί μόνο το 17% από το 51% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το Δημόσιο ή τελικά το προς εκποίηση ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.
♦ Αφετέρου, πρώτη φορά από τη στιγμή που συζητείται η νέα αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της και για πώληση μονάδων, παρά τα όσα υποστήριζαν πρόσφατα υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες για το αντίθετο... Με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο (περίπου στα 10,5 ευρώ), για το 17% το οικονομικό επιτελείο δεν θα πρέπει να περιμένει έσοδα πάνω από 450 εκατ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία μόνο η ακίνητη περιουσία της ΔΕΗ εκτιμάται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ! Βέβαια κανένας «μνηστήρας» δεν θέλει να αγοράσει ακριβά! Και υπάρχουν οι μηχανισμοί για να ρίξουν ακόμη περισσότερο το τίμημα. Μόνο αυτή η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την έκρηξη στους «σκληρούς» συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Ένα πρώτο δείγμα των κινητοποιήσεων έλαβε η κυβέρνηση χθες το απόγευμα, με το συλλαλητήριο που οργάνωσε η ισχυρότερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η μεταλλευτική Λάρκο. Το ενδιαφέρον για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο (55%) αναμένεται πολύ μεγάλο από Έλληνες και ξένους «παίκτες» της αγοράς και μάλιστα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των μεταλλευμάτων. Δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και κολεγιές που θα δημιουργήσουν μεγάλη έκπληξη...
Όλα αυτά γίνονται με έναν και μόνο στόχο: Να ξεπουληθούν τα πάντα σε εξευτελιστικές τιμές! Το χειρότερο, ωστόσο, έρχεται μετά! Όταν δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα κρατικής παρουσίας στις αγορές και οι ιδιώτες θα κάνουν το δικό τους πάρτι!