Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο στη ΝΕΤ, ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι... “
ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο, ως προς την μείωση του ελλείμματος”. Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε “ότι πίσω από αυτό υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων, που είναι γνωστή, την καλύψαμε, όμως, με άλλους τρόπους. Πρέπει, να συνυπολογίσει και να πάρει κανείς τις κατάλληλες δράσεις για πιθανή απόκλιση, που θα έχει ο προϋπολογισμός.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων. Θα είναι ισορροπημένες και θα τις ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα”.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Η ύφεση γίνεται όλο και πιο ρηχή, έχουμε πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα από τις εξαγωγές μας - φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, άρα το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα. Δεύτερον είναι η δημοσιονομική προσαρμογή που και αυτή είναι απολύτως αναγκαία. Θα έχουμε, τέλος του 2011, ένα έλλειμμα 17 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να πέσει στα 3 δισ. και αυτό ενέχει πολιτικές επιλογές. Το τρίτο είναι η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων, για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει διπλό στόχο αφενός ανάπτυξη, ταυτοχρόνως θέλουμε και έσοδα για να μειώσουμε το χρέος. Και το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι σ' όλα αυτά σε ορίζοντα τριετίας - τετραετίας, πρέπει να δούμε και όλο το κοινωνικό πλαίσιο».

Την ίδια ώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι “στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων, αναφέροντας ότι αν θα γίνει άμεσα ή σε μια μεταβατική περίοδο θα το δούμε, αλλά είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν”.
www.greekfinanceforum.com
 
Top