Οι τράπεζες κρατούν στη ζωή ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Από την http://www.enet.gr/ 
του Β. ΓΕΩΡΓΑ
Ο κρατικός προϋπολογισμόςκαι τα δάνεια που τους παρέχονται αφειδώς από τις τράπεζες κρατούν στη ζωή τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, τα οικονομικά των οποίων βυθίζονται στην αδιαφάνεια και μαρτυρούν κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στη δυσκολότερη οικονομική περίοδο για τη χώρα.
Αν ήταν εταιρείες, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία θα είχαν κηρύξει φαλιμέντο,καθώς από τα ελάχιστα στοιχεία που μπορεί κανείς να διακρίνει από τους ισολογισμούς-μνημεία αδιαφάνειας του 2010, προκύπτει ότι το μεν κυβερνών κόμμα «μπήκε μέσα» πάνω από 42 εκατ. ευρώ, το δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου κατά 25 εκατ. ευρώ, ενώ τα δύο κόμματα έχουν προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016.
Αμφότερα τα κόμματα χρειάστηκε να πάρουν νέα δάνεια για να κλείσουν τις τρύπες τους, ουσιαστικά δηλαδή να αποπληρώσουν τα υφιστάμενα δάνειά τους που, σύμφωνα με...
 παλαιότερα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ξεπερνούν συνολικά τα 232 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των χορηγήσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες, δάνεισαν αφειδώς 40 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και άλλα 25 εκατ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία. 
Οι ισολογισμοί των κομμάτων είναι κυριολεκτικά γραμμένοι στο χέρι και δεν αναδεικνύουν ούτε κατά προσέγγιση την πραγματική οικονομική τους κατάσταση. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ισολογισμό, αλλά για γενική καταγραφή εσόδων-εξόδων. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διπλογραφικό σύστημα με αναλυτική καταγραφή των επιμέρους οικονομικών στοιχείων (υποχρεώσεις, ταμειακές ροές κ.ά.) και έκθεση ορκωτού ελεγκτή τούς καθιστά αναξιόπιστους. 
ΠΑΣΟΚ: 87% επιδότηση 
Το ΠΑΣΟΚ είχε πέρυσι συνολικά έσοδα 22,775 εκατ. ευρώ και δαπάνες 65,068 εκατ. ευρώ. Το 87% των εσόδων του προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς στο ταμείο του κόμματος μπήκαν 18,04 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και άλλα 1,768 εκατ. ευρώ από την «επιμορφωτική χρηματοδότηση». Από τις εισφορές βουλευτών και ευρωβουλευτών εισέπραξε μόλις 1,6 εκατ. ευρώ, από τις οικονομικές εξορμήσεις (άγνωστοι χρηματοδότες) περίπου 753 χιλ. ευρώ και από τις εισφορές μελών και φίλων άλλα 873,7 χιλιάδες ευρώ. 
Για να καλύψει τα έξοδά του, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, δανείστηκε από τις τράπεζες Αγροτική (17,3 εκατ. ευρώ), Eurobank (5,1 εκατ.ευρώ), Πειραιώς (6 εκατ. ευρώ), Marfin (7,15 εκατ. ευρώ), Αττικής (5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (25 χιλιάδες). 
Δαπάνησε 6,1 εκατ. ευρώ σε αμοιβές προσωπικού και επιμόρφωση στελεχών (!), άλλα 2,6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενοίκια, και 10,9 εκατ. ευρώ για μετακινήσεις στελεχών, προβολή θέσεων και αδιευκρίνιστα «γενικά έξοδα». Πλήρωσε σε τόκους 6,49 εκατ. ευρώ, κατέβαλε άλλα 5,6 εκατ. ευρώ σε άγνωστες «ενισχύσεις» και δαπάνησε 33 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση (σ.σ. αναχρηματοδότηση) δανείων. 
Ν.Δ: χρέος 127,6 εκατ. 
Μια από τα ίδια και η Νέα Δημοκρατία, η οποία πέρυσι είχε έσοδα 18,7 εκατ. ευρώ και λειτουργικές δαπάνες 40 εκατ. ευρώ, τις οποίες για να καλύψει δανείστηκε 25 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2010 χρωστούσε 127,6 εκατ. ευρώ και είχε στο ταμείο της 2,3 εκατ. ευρώ. 
Ελαβε επιχορήγηση 15,05 εκατ. ευρώ, οι βουλευτές της συνεισέφεραν 1,2 εκατ. ευρώ και οι φίλοι του κόμματος άλλα 1,5 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των εξόδων, πλήρωσε 7,29 εκατ. ευρώ σε δαπάνες προσωπικού, 3,378 εκατ. ευρώ σε ΔΕΚΟ και ενοίκια, 8,2 εκατ. ευρώ σε αδιευκρίνιστα «γενικά έξοδα», 4,5 εκατ. ευρώ σε εκδηλώσεις, άλλα 6,4 εκατ. ευρώ σε τόκους και έξοδα δανείων, και πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε «ενισχύσεις». 
Τι ισχύει για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3023/2002) για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, τον οποίο πάντως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αλλάξει: 
* Τα κόμματα και οι συνασπισμοί που λαμβάνουν τακτική κρατική χρηματοδότηση δημοσιεύουν κατ' έτος, το πρώτο δίμηνο κάθε χρονιάς, ισολογισμό εσόδων και δαπανών.
* Ο έλεγχος των οικονομικών τους, όπως και των υποψήφιων βουλευτών, διενεργείται από ειδική επιτροπή της Βουλής στην οποία προεδρεύει ένας εκ των αντιπροέδρων του κόμματος και μετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα που κατέχει έδρες στο Κοινοβούλιο. 
Επιπλέον μετέχουν και τρεις δικαστικοί, ένας από κάθε ανώτατο δικαστήριο της χώρας. 
* Η επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης σε ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι ελέγχουν τα βιβλία των κομμάτων και συντάσσουν αναλυτική έκθεση, πριν η επιτροπή προχωρήσει σε οποιονδήποτε έλεγχο. Η ολοκλήρωση του ελέγχου από την επιτροπή της Βουλής πρέπει να γίνεται εντός τριών μηνών. 
Στο νόμο προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, ωστόσο από της ισχύος του νόμου φαίνεται να μην έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, αφού κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί σε κανένα κόμμα.
 
Top