Όπως μαθαίνουμε, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να της παραχωρήσει ένα επικοινωνιακό χαρτί «προόδου» στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ώστε να μπορέσει να εκβιάσει την πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Και εξηγούμεθα.
Μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους μυστικοσύμβουλους του, αλλά και με τον Λουκά Παπαδήμο την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την πίεση που νιώθει η ευρωζώνη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Λιβύη και την Ιαπωνία, και να ζητήσει να μπει στο ανακοινωθέν της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της θα υπάρξει δυνατότητα να της δοθεί επιβράβευση π.χ. με νέα επιμήκυνση ή χαμηλότερο επιτόκιο.
Έτσι, όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, δεν θα τολμά κανένα πολιτικό κόμμα ή κοινωνική ομάδα να αντιδρά στα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται. Και όποιος το κάνει θα χαρακτηρίζεται αμέσως προδότης «γιατί δεν θα θέλει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους άρα και τις πιθανές νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπορεί να έρθουν».
Όπως μαθαίνουμε, η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα που βλέπει πως και η Πορτογαλία, μετά την Ιρλανδία, οδεύει ταχέως για πρόωρες εκλογές καθώς η βουλή της χώρας απέρριψε για δεύτερη φορά το σκληρό πακέτο μέτρων που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση Σόκρατες.
Άλλος ένας λόγος ανησυχίας, είναι το γεγονός ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βγάλει προς τα έξω όλες τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ως αντίτιμο της επιμήκυνσης και του χαμηλότερου επιτοκίου. Από την πλήρη λίστα αποκρατικοποιήσεων και.......
πώλησης της δημόσιας γης, μέχρι το νέο πακέτο μέτρων για φέτος, για την τριετία 2012-2014, τα επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες του 2010 και βεβαίως το νέο μνημόνιο βάση του Συμφώνου για το Ευρώ. Και είναι πολλά για να τα καταπιεί κάποιος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.
Ευρωπαίος παρατηρητής μάς ανέφερε ότι η Ελλάδα «παίζει με την φωτιά» καθώς, μπορεί να αποσπά «χάρες» με «απειλή» την πολιτική αποσταθεροποίηση, όμως «όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η ευρωζώνη αρχίσει να ξανα-ασχολείται λεπτομερώς με τα του οίκου της, ο πέλεκυς μπορεί να είναι βαρύς».
Εμείς να σας πούμε ότι το επιτελείο του πρωθυπουργού, ετοιμάζεται να σερβίρει τις αποφάσεις της Συνόδου ως πανηγύρια. Ακόμα και εάν δεν καταφέρει να αποσπάσει την χάρη για την «κάρτα προόδου» , θέλει να προβάλει τις δυνατότητες του Μόνιμου Ταμείου Στήριξης, ESM, ως de facto αποφάσεις για να λάβει η Ελλάδα νέα δάνεια εάν δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, οπότε και τελειώνουν τα δανεικά του μνημονίου.
Δυστυχώς όμως, χθες βράδυ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι το ESM θα παρεμβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων «μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες, μετά από έγκριση του ΔΣ του Ταμείου, υπό αυστηρούς όρους και βεβαίως μόνο εάν τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ».
Επιπλέον, ακόμα και να κάνει για παράδειγμα αίτηση η χώρα μας για δάνειο, θα πρέπει βεβαίως να υπογράψει νέο μνημόνιο και να παρουσιάσει πειστικό πλάνο σκληρών μέτρων. Εάν η ευρωζώνη δεν πειστεί, τότε στην δανειοδότηση θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές με τους οποίους προηγουμένως θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία, η αιτούσα χώρα! Εννοείται ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Αποφάσεις κομμένες και ραμμένες για την Ελλάδα.
Οι πονοκέφαλοι δεν σταματούν εδώ. Πριν από λίγες μέρες, η τρόικα έστειλε ραβασάκι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι στις αρχές του Απρίλη θα έρθει εκτάκτως στην Αθήνα για νέα επιθεώρηση. Μάθαμε ότι λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα ξαναξεκινήσουν οι ενδιάμεσοι έλεγχοι των τροϊκανών, προς δυσαρέσκεια του Μαξίμου. Μάθαμε επίσης ότι εστάλη αναλυτική επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό που τον ενημερώνουν ότι «πρέπει να ανακτηθεί ο έλεγχος γιατί ήδη από τους πρώτους δύο μήνες του 2011, η Ελλάδα παρουσιάζει υστέρηση εσόδων κατά 865 δισεκατομμύρια ευρώ» Ήδη! Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι μαύρες τρύπες του 2010. Μιλάμε για νέες τρυπούλες.
Δεν πειράζει όμως. Εμείς πιστεύουμε τον πρωθυπουργό μας. Σάμπως κάπως έτσι δεν φτάσαμε ως εδώ;
ΥΓ : «Πως εξηγείτε την αύξηση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες;» ρώτησαν ξένοι δημοσιογράφοι τον υπουργό οικονομικών στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. «Μένω έκπληκτος» απάντησε, για να μείνουν με την σειρά τους έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι. Βλέπετε στις Βρυξέλλες δεν πάει το γράμμα...
http://kafeneio-gr.blogspot.com/