Σοφία Βούλτεψη
Με ένα καινούργιο «πτώμα» στο τραπέζι της νεκροψίας – την Πορτογαλία – και με τις εικόνες από «παράπλευρες απώλειες» των βομβαρδισμών στη Λιβύη να φθάνουν στους ευρωπαϊκούς δέκτες, στις Βρυξέλλες η σύνοδος των 27 θυμίζει περισσότερο πολεμικό παρά Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη σκιά του πολέμου και της πτώσης της κυβέρνησης Σόκρατες στην Πορτογαλία, με τον οίκο Moody’s να υποβαθμίζει τριάντα ισπανικές τράπεζες και τον Fitch να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, όπου τα spread πήραν αμέσως την ανηφόρα, ζούμε και πάλι σκηνές από σειρά προαναγγελθέντων θανάτων.

Η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με μια παγωμένη ατμόσφαιρα στις παρελάσεις και με τον πρωθυπουργό να λέει στο μήνυμά του πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται να δώσουν «άλλη μια μεγάλη μάχη, «αυτή τη φορά με άλλα όπλα, τη βούληση και την απόφασή μας για ανατροπές απέναντι σε χρόνια προβλήματα και σαθρές νοοτροπίες, που μας οδήγησαν στο εξαιρετικά δύσκολο σημείο στο οποίο βρεθήκαμε καθώς μας άφησαν ακάλυπτους στους άγριους ανέμους της διεθνούς οικονομίας».

Για πρόκληση μιλά στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου, για πρόκληση και οι Ευρωπαίοι που θέλουν να πείσουν τις διεθνείς αγορές ότι στηρίζουν το ευρώ.

Αλλά την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το μέτωπο της Λιβύης σχετίζονται μεν με στρατιωτικές νίκες, αλλά όχι και με την τελική λύση, καθώς ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις – αυτή τη φορά ενδεχομένως υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ, για να γίνει και το χατίρι της Τουρκίας. Το βράδυ της Πέμπτης οι ηγέτες των 27 συζήτησαν το θέμα της Λιβύης στη διάρκεια του δείπνου.

Όλα μαζί τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύ εκρηκτικό μίγμα, καθώς τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και καυτά, ενώ το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

Όλοι περιμένουν το πορτογαλικό αίτημα για διάσωση της χώρας, όλοι θεωρούσαν από μέρες δεδομένη την επικύρωση της απόφασης της 11ης Μαρτίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης που θα ισχύει από τα μέσα του 2013.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ και οι προβλέψεις του περί οικονομικής διακυβέρνησης, με κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική, φορολογική, ασφαλιστική και μισθολογική πολιτική, προκάλεσε χθες και μια μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή πάνω από 15 χιλιάδων ατόμων.

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μια συνάντηση την οποία, διαρκούσης της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, ο Μιλόσοσκι χαρακτήρισε «εποικοδομητική», υπενθυμίζοντάς μας πως ήταν η ένατη κατά σειρά συνάντηση μέσα σε έναν χρόνο. 
 
Top