Η Πέμπτη 20 Ιανουαρίου είναι η μεγάλη ημέρα για τους 70.000 με 80.000 συμβασιούχους του δημόσιου τομέα , ανάμεσα τους περίπου 30.000 που εργάζονται στους δήμους. 

Κι αυτό γιατί εκδικάζεται στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μία υπόθεση που αναμένεται να κρίνει το μέλλον όλων των συμβασιούχων του δημοσίου....
 
Πρόκειται για την υπόθεση των συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον Οργανισμό από το 1991 έως του 1998. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή αρχικά είχε οριστεί να συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, αλλά η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, συμβασιούχοι πυροσβέστες κ.λπ. άσκησαν παρέμβαση υπέρ των καθαριστριών του ΟΠΑΠ και για το λόγο αυτό συζήτησαν και έλαβαν αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης.
Μπροστά στον Άρειο Πάγο αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες (το Πανελλαδικό Συντονιστικό των συμβασιούχων μιλάει ακόμη και για 20.000) συμβασιούχοι απ' όλη την Ελλάδα, καθώς η κινητοποίηση είναι άνευ προηγουμένου. Σε ανακοίνωση του το Πανελλαδικό Συντονιστικό καλεί όλους τους εργαζόμενους (για την ημέρα της δίκης η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 8:30 έως τις 12:30, για όλο το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του δημοσίου) να συμμετέχουν στη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούν οι συμβασιούχοι να δώσουν τον αγώνα τους τόσο δικαστικά όσο και εξωδικαστικά όλο και περισσότερο θυμίζουν συνθήκες πολέμου.
Οι δικαστές στα Πρωτοδικεία της χώρας όλο και περισσότερο μας πείθουν ότι δεν μένουν ανεπηρέαστοι από την ''γραμμή'' της κυβέρνησης με αποτέλεσμα ο κανόνας στις αποφάσεις τους, Προσωρινές Διαταγές και Οριστικά Ασφαλιστικά Μέτρα να είναι απορριπτικές. Το γεγονός ότι σε τέτοιες συνθήκες προέκυψαν θετικές δικαστικές εξελίξεις, μας γεμίζει ικανοποίηση και αισιοδοξία παρά το γεγονός ότι δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις»
, προστίθεται στην ανακοίνωση
Απορριπτική η εισήγηση
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, ακολουθώντας παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (επί προεδρίας Ρ. Κεδίκογλου) θα εισηγηθεί τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο  κ. Δουλγεράκης θα υποστηρίξει ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Ακόμη ο αρεοπαγίτης θα αναφέρει ότι οι συμβασιούχοι δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή οδηγία 1999/170/ΕΚ, καθώς δεν θεσπίζει διατάξεις άμεσης εφαρμογής, ενώ σε άλλο σημείο θα αναφέρει ότι εν όψει των συνταγματικών επιταγών και 
«της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 1999/170/ΕΚ, η οποία δεν επιβάλλει το χαρακτηρισμό των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, έστω και αν αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ως συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, η διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 2112/1920 ούτε κατά επιταγή της οδηγίας αυτής έχει εφαρμογή κατά το χρονικό διάστημα από 10.7.2002 μέχρι την έναρξη ισχύος του ΠΔ 164/2004, αλλά βεβαίως μετά την έναρξη της ισχύος του ΠΔ αυτού».
Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Δουλγεράκης θα προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις των συμβασιούχων.

Λάθος η πρόταση να βασίζεται στο Σύνταγμα του 2001
Πάντως, νομικοί παρατηρούσαν ότι ο αρεοπαγίτης Δουλγεράκης στην εισήγησή του προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις των συμβασιούχων, επικαλούμενος το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ενώ η υπόθεση που απασχολεί το Άρειο Πάγο αφορά συμβασιούχους που εργάστηκαν πριν την συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή από το 1991 έως το 1998. Η διαφορά είναι ότι μετά το 2001 το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, ήταν στην ευχέρεια των δικαστηρίων να κρίνουν το είδος της σύμβασης (ορισμένου ή αορίστου χρόνου).
Η απόφαση αναμένεται μετά από μερικούς μήνες κατά την διάσκεψη των μελών του Αρείου Πάγου.
 
Top