Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/   
Τις τελευταίες ημέρες και μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, βλέπουμε τα spread των Ελληνικών 10-ετών Κρατικών Ομολόγων, να διευρύνονται στα επίπεδα του προηγούμενου Μαΐου και τις τιμές των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) των Ελληνικών 5-ετών Κρατικών Ομολόγων, να αυξάνονται στα επίπεδα της εποχής προ της ένταξης της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κατέγραψε, στις 27 Δεκεμβρίου 2010, την χαμηλότερη τιμή κλεισίματος της τελευταίας 12-ετίας αφού έκλεισε στις 1.404,2 μονάδες. Δηλαδή, με απλά λόγια, καθόλου καλή υποδοχή για τον νέο Προϋπολογισμό από τις Χρηματαγορές.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, αφού ο Προϋπολογισμός πέρασε με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση φαντάζει πανίσχυρή;
Η απάντηση βρίσκεται ΚΑΙ στις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ο.Δ.ΔΗ.Χ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) κ. Π. Χριστοδούλου. Συγκεκριμένα, από τις δηλώσεις προκύπτει ότι τον Ιανουάριο 2011 λήγουν ετήσιοι τίτλοι ύψους 1,04 δισ. ευρώ, εξαμηνιαίοι τίτλοι ύψους 2 δισ. Ευρώ και τρίμηνοι τίτλοι ύψους 1,44 δισ. Ευρώ. Συνολικά τον Ιανουάριο 2011 λήγουν 4,48 δις ευρώ κρατικοί τίτλοι. Για να καλύψει αυτές τις λήξεις ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ θα προχωρήσει σε πωλήσεις εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.
Πρόβλημα Νο. 1. Οι λήξεις ετήσιου χρέους είναι 1,04 δις ευρώ και θα...
 καλυφθούν, στην καλύτερη περίπτωση, με πωλήσεις εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Δηλαδή, τον Ιούλιο θα πρέπει και πάλι να δανειστεί το Υπουργείο Οικονομικών 1,04 δις ευρώ, για να καλύψει τις λήξεις των ετησίων τίτλων που λήγουν τον Ιανουάριο του 2011.
Θα τα βρει όμως αυτά τα χρήματα το Υπουργείο Οικονομικών, έως το αργότερο τον Ιούλιο του 2011, όταν όπως προβλέπεται η Κρίση Χρέους θα έχει ενταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο;
Μία πολύ δύσκολη ερώτηση, που θα πάρει οριστική απάντηση τον Ιούλιο του 2011.
Μέχρι τότε η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί. 
Πρόβλημα Νο. 2. Ας θυμηθούμε τον Δευκαλίωνα της 21 Νοεμβρίου (Αναζητήστε τον Αδύναμο Κρίκο), αναφέρονταν τότε σαν συμπέρασμα και αφού είχε προηγηθεί ενδελεχής τεκμηρίωση:
 «Όμως, το 2011 οι εισροές από τον Μηχανισμό Στήριξης είναι 40 δις ευρώ και οι λήξεις Ομολόγων όπως προαναφέρθηκε 46,1 δις ευρώ. Υπάρχει δηλαδή «μαύρη τρύπα» 6,1 δις ευρώ στην εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους».
Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2011, με διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών, που ανέφεραν ότι θα εκδοθεί και θα πουληθεί στους Έλληνες Μετανάστες το Ομόλογο της Διασποράς, επιχειρήθηκε να καταρριφθεί η παραπάνω πραγματικότητα και να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις.
Όμως, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν μπορούν να γίνουν πιστευτά ακόμα και από τους αιθεροβάμονες.
Έχουμε λοιπόν 2 προβλήματα στην αυγή του 2011, όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης του χρέους. Μειώνονται αντί να επιμηκύνονται οι χρόνοι πληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους και ταυτόχρονα δεν επαρκούν οι εισροές από το περιβόητο μνημόνιο, για την πλήρη κάλυψη των λήξεων του μέσο-μακροπρόθεσμου χρέους. 
Εδώ προσοχή, όλη η φασαρία που γίνεται αυτό τον καιρό για την επιμήκυνση πληρωμής του Χρέους, αφορά τις πληρωμές από το 2013 και μετά, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε μπροστά μας βρίσκετε μόλις το 2011!
Τα δύο προαναφερόμενα προβλήματα, είναι οι κύριοι λόγοι που οι χρηματαγορές δεν υποδέχτηκαν με θετικό πνεύμα τον προϋπολογισμό. Εδώ πρέπει να αναζητηθεί η αιτία της ανόδου των spread, των τιμών των CDS και της πτώσης του ΓΔ του ΧΑΑ.
Βέβαια, όσο περνά ο χρόνος και τα πραγματικά στοιχεία από την υλοποίηση του προϋπολογισμού 2011 γίνονται γνωστά, οι χρηματαγορές θα αποκρυσταλλώσουν οριστική άποψη, είτε θετική, εφ’ όσον οι στόχοι επιτυγχάνονται, είτε αρνητική, εφ’ όσον οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Θυμόμαστε όλοι την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Μάιο: «οι κερδοσκόποι θα χάσουν τα πουκάμισα τους».
Οι τιμές spread και CDS, άλλο δείχνουν μέχρι τώρα.
«Σύντροφοί», οι κερδοσκόποι αγοράζουν καινούργια και πιο ακριβά πουκάμισα!
 
Top