Παναττική στάση εργασίας - Γενική Απεργία


Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων προκαλεί το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές σε ΔΕΚΟ και εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.Παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, αποφάσισαν για την Τρίτη, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, ενώ για την Τετάρτη έχει κηρυχθεί Γενική Απεργία.
Ο εκπρόσωπος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «κάκιστο και απαράδεκτο», που σαρώνει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Αναφερόμενος στις επιχειρησιακές συμβάσεις ο κ. Ανέστης δήλωσε ότι «κανένας συνδικαλιστής δεν θα βάλει την υπογραφή του σε συμβάσεις που είναι θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων». Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας την Κυριακή από τις10πμ- 4μμ και τη Δευτέρα από τις 11πμ- 5μμ, ενώ δεν αποκλείουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, 48ωρη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσει η ΟΤΟΕ στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στη 1 το μεσημέρι και την Τετάρτη στις 11 πμ στο Πεδίον του Άρεως.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, στελεχών του κόμματος και συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ με αντικείμενο τις αλλαγές στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πεταλωτής: «Μέτρο μας η κοινωνική δικαιοσύνη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπερασπίστηκε και υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε χθες το Υπουργικό για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι «μέτρο μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας με τις λιγότερο δυνατόν επώδυνες αποφάσεις», ενώ αναφερόμενος στο θέμα των συμβάσεων εργασίας είπε ότι «η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της βάζει κανόνες στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας προωθώντας την ευελιξία όπου χρειάζεται».
«Να μη θεωρούμε ότι υπήρχε ένας εργασιακός παράδεισος, που εμείς καταργούμε και φέρνουμε το μεσαίωνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει κανόνες και ότι ρυθμίζει αυτή την ευελιξία και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ισχυρίστηκε ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι σφιχτά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να προωθήσουμε όλες τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».
Παράλληλα, κάλεσε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ενόψει των κινητοποιήσεων της επόμενης βδομάδας να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους.
Δηλώσεις για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ έκανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η χώρα διέρχεται μια πολύ κρίσιμη περίοδο γι' αυτό οφείλουμε να γίνει μια πανεθνική προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.
«Απαιτούνται θυσίες. Θυσίες με δικαιοσύνη. Άρα, στόχος μας είναι μετά την υπέρβαση της κρίσης να αποκαταστήσουμε αδικίες που δυστυχώς στη φάση αυτή είναι αναπόφευκτες. Είναι αναμφίβολα πολύ δυσάρεστο να περικόπτουμε αποδοχές, ιδίως όταν οι αποδοχές αυτές είναι από μεσαίες και κάτω. Και είναι δυσάρεστο να μην μπορείς να προστατέψεις όσο θέλεις και όπως πρέπει και τον εργαζόμενο αλλά και τον άνεργο. Η ανάπτυξη, η ανάσχεση της ύφεσης, η δημοσιονομική αποκατάσταση της χώρας είναι τα μέσα που θα φέρουν τη λύση. Βρισκόμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον που σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο και έχει πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια. Και πρέπει η χώρα να σωθεί. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα και όλοι οι Έλληνες πρέπει να συμβάλουμε, στο μέτρο που ο καθένας υποχρεούται με βάση τις δυνατότητές του, για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», επισήμανε ο υπουργός.

ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Top