Σε «πόλεμο» στο εσωτερικό των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας παραπέμπουν οι αντικρουόμενες πληροφορίες γύρω από τις επώνυμες καταγγελίες αλλοδαπών κρατουμένων του θαλάμου «4» για ξυλοδαρμό τους από σωφρονιστικό υπάλληλο.

Η δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία, κατονομάζοντας τον σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος έχει ποινικό και πειθαρχικό παρελθόν για βιαιοπραγίες σε βάρος κρατουμένων της Κασσαβέτειας, προκάλεσε -εκτός της εισαγγελικής έρευνας- την εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης για έκτακτο έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών...

Ο έλεγχος επιθεωρητών έγινε με διαδικασίες-εξπρές, καθώς ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης ζήτησε την επιστροφή αυθημερόν των επιθεωρητών, προκειμένου να αναφέρουν όσα διαπίστωσαν στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Την επομένη κιόλας ημέρα η διευθύντρια των φυλακών Κασσαβέτειας Μαρία Ζαφειράκη ήταν ήδη παρελθόν... Άρον-άρον εγκατέλειψε τα καθήκοντά της, μετά από 16 μήνες, και αναχώρησε από το γραφείο της προχθές το βράδυ, παίρνοντας μετάθεση για τις φυλακές της Κορίνθου.

Οι επιθεωρητές, με επικεφαλής πρώην Αρεοπαγίτη, μετέβησαν στις φυλακές το πρωί της Πέμπτης. Η έρευνα ολοκληρώθηκε το απόγευμα, οπότε μαζί με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ελληνικής Αστυνομίας αποχώρησαν. Περίπου 40 άτομα, κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας, το πόρισμα της οποίας αναμένεται να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου.

Αργά το απόγευμα της επομένης ημέρας η διευθύντρια ακολουθούσε το δρόμο της μετάθεσής της. Ορισμένες από τις πληροφορίες ανέφεραν ότι η μετάθεσή της ήταν ήδη δρομολογημένη και κοινοποιήθηκε λίγο πριν ξεσπάσει ο μεγάλος θόρυβος περί ξυλοδαρμού κρατουμένων.

Οι επιθεωρητές στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν περιορίστηκαν στην εξέταση του συγκεκριμένου περιστατικού, αλλά σε μια σειρά γεγονότων και εκατέρωθεν αναφορών μεταξύ υπαλλήλων και διεύθυνσης, τα οποία έχουν απασχολήσει τους τελευταίους μήνες την Κασσαβέτεια, δείχνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί εσωτερικές αντιπαλότητες.

Τα δικά τους συμπεράσματα έχουν εξαγάγει οι δύο Εισαγγελείς, οι οποίοι μετέβησαν την ίδια ημέρα με τους επιθεωρητές του υπουργείου Δικαιοσύνης στο σωφρονιστικό κατάστημα για τη συλλογή των πρώτων στοιχείων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε την πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης της καταγγελίας από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, αλλά και της ταυτόχρονης αναφοράς της διευθύντριας στην Εισαγγελία Βόλου.

Στη διάρκεια των δύο παράλληλων ελέγχων του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας Βόλου, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταθέσεις των κρατουμένων του θαλάμου «4», οι οποίοι επώνυμα κατήγγειλαν ότι το προηγούμενο Σάββατο έπεσαν θύματα βιαιοπραγίας σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Ενώ την ημέρα διεξαγωγής των ερευνών στις φυλακές, το μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα Κρατουμένων Παν. Γεωργιάδης, μεταφέροντας συνομιλίες του με κρατουμένους, έλεγε ότι δέχθηκαν πιέσεις για να ανακαλέσουν τις καταγγελίες τους και να πουν ότι επρόκειτο για έναν καυγά μεταξύ τους, άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι ίδιοι κρατούμενοι δέχθηκαν πιέσεις να επιμείνουν στις καταγγελίες τους.

Εάν οι κρατούμενοι έχουν πέσει ή όχι θύματα εσωτερικής διαμάχης αναμένεται να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχές. Πάντως, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι δεν έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού, καθώς και ότι οι τρεις από τους τέσσερις κρατουμένους υποστήριξαν στους επιθεωρητές ότι «τους έβαλαν να προχωρήσουν στην καταγγελία».
Από την άλλη όμως άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε και διακομιδή δύο κρατουμένων στο Νοσοκομείο Βόλου.

Οι λόγοι, για τους οποίους άλλαξαν –εάν άλλαξαν- τις αρχικές τους καταγγελίες, αλλά και τι πραγματικά συνέβη, με την υπόθεση που έλαβε μεγάλες διαστάσεις συνεχίζουν να ερευνώνται.

Η απομάκρυνση ωστόσο της διευθύντριας από τη θέση της -εάν δεν είναι συμπτωματική με το συμβάν- θα μπορούσε να προϊδεάσει για την έκβαση της υπόθεσης από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης.

taxydromos.gr 
 
Top