Γράφει ο Λιλόγλου Σταύρος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Julian Mercer, επικεφαλής της έρευνας για την παχυσαρκία στο Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας Rowett στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, και οι συνεργάτες του ερευνούν πώς τα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με το στομάχι και τον εγκέφαλο προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και να παίρνουν κιλά.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να βοηθήσει στην επιλογή τροφίμων που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να απολαμβάνουν ό, τι τρώνε, χωρίς όμως να φορτώνονται με περιττά κιλά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι γνώριζαν ήδη ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ελεγχόμενες ποσότητες πρωτεϊνών βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να τρώνε τελικά λιγότερο.
Με την ανακάλυψη των μηχανισμών, που προκαλούν αυτό το συναίσθημα της πληρότητας που συνδέεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών, ευελπιστούν ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προϊόντα και να καταλήξουν σε δίαιτες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να χάσουν κιλά και -το κυριότερο- να μην τα ξαναπάρουν.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες δίαιτες που μας επιτρέπουν να φάμε μέχρι να αισθανθούμε κορεσμό αλλά στην πραγματικότητα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από ό, τι συνήθως», ανέφερε ο Mercer.
«Αυτό που μας απασχολεί είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια στρατηγική όσον αφορά τη διατροφή που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία», πρόσθεσε ο Mercer.