Πρόσω ολοταχώς για την τακτοποίηση του ευρύτερου χώρου των ιδιωτικών ΜΜΕ, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, βάζει πλέον η κυβέρνηση, εξετάζοντας σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας.
Βούληση να τακτοποιηθεί άμεσα ο χώρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ βάσει της αρχής «διαφάνεια παντού».
Μετά την πρόσφατη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Οπτικοακουστικά στην ελληνική νομοθεσία και την τακτοποίηση των ζητημάτων που αφορούσαν στην ΕΡΤ με την τοποθέτηση νέας διοίκησης, το υπουργείο Πολιτισμού, ανοίγει πλέον την ατζέντα των προβλημάτων των ιδιωτικών ΜΜΕ με προτεραιότητα στα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και το διαδίκτυο.
Ειδικότερα και όπως ανέφεραν στη «Ν», πηγές από το περιβάλλον του αρμοδίου υπουργού, «υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Τηλέμαχου Χυτήρη, όσο και από την πλευρά των ίδιων των ανθρώπων των ΜΜΕ, να τακτοποιηθεί άμεσα ο χώρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, βάσει της αρχής «διαφάνεια παντού», σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι παθογένειες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».
Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ
Στο πλαίσιο αυτό και βάσει του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση, από το νέο έτος, θα ανοίξει επίσημα δημόσια διαβούλευση για τη συνολική «αναδιάρθρωση» της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου, με στόχο την αναδιάταξη και την κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων για τα ΜΜΕ και την κατάργηση αρκετών από αυτές. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης -η οποία όπως επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, στη «Ν», βρίσκεται ήδη άτυπα σε εξέλιξη- και εν όψει των επικείμενων αδειοδοτήσεων, θα προωθηθεί επίσης η αλλαγή διατάξεων του νόμου Ρουσόπουλου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργία στην αγορά. Το παράδειγμα των ενημερωτικών και μη μέσων και του χαρακτήρα του προγράμματος των σταθμών, είναι από τις πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν.
Πολιτική απόφαση
«Το χάος στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, δεν μπορεί να διαιωνιστεί περαιτέρω. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική θέση της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Ν», στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει αδειοδότηση με κριτήρια διαφάνειας".
Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο έτος, το πιθανότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ανοίγουν οι διαδικασίες αδειοδότησης, με απλούς και καθαρούς κανόνες. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σύνολο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ μέσα στο 2012.
Το νέο πλαίσιο για το Iντερνετ
Δεν είναι ωστόσο μόνο ο χώρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στο επίκεντρο των συζητήσεων των αρμοδίων αρχών.
«Το θέμα του διαδικτύου και οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε αυτό το νέο δίαυλο μεταφοράς πληροφοριών τα τελευταία χρόνια, καθιστούν την υιοθέτηση ενός πλαισίου κανόνων από την πλευρά της πολιτείας επιτακτική» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη «Ν».
Ειδικότερα και ενώ η δημόσια διαβούλευση για την υιοθέτηση νέου πλαισίου κανόνων, ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, προωθείται η υιοθέτηση «ενός πλέγματος κανόνων, που αφενός θα λαμβάνει υπόψη του τις νομοθεσίες των άλλων κρατών μελών στο θέμα του διαδικτύου, αφετέρου θα θέτει ένα Κώδικα Δεοντολογίας για το διαδίκτυο».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «δεν είναι δυνατόν και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης, να τεθούν αυστηροί κανόνες δικαίου, προκειμένου να ελεγχθεί το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν πρακτικά αδύνατο δεδομένου και του διεθνούς χαρακτήρα του μέσου.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πλαίσιο που στόχο έχει τη ρύθμιση του χώρου -και όχι τον έλεγχο- και το οποίο παράλληλα εκτός των άλλων, θα διευθετήσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν, στον τρόπο προβολής προϊόντων και υπηρεσιών, θέματα απασχόλησης κ.λπ.».
naftemporiki.gr