Από τον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη

Αποτελεί μόνιμο σχολιαστή κειμένων μου στο PRESS-GR και τον ευχαριστώ ειλικρινά. Όχι γιατί αυξάνει τον αριθμό σχολίων, αλλά γιατί οι παρεμβάσεις του διακρίνονται για την λακωνική σοφία. Την απαραίτητη, δηλαδή, σύσταση μιας κριτικής, που δεν αφήνει περιθώρια για διφορούμενες δεύτερες σκέψεις. Μπορεί να...
μην συμφωνώ πάντα με την κριτική του "Αναστάση", αλλά έχει έναν ομολογουμένως ιδιαίτερο τρόπο (καυστικό και με χιούμορ) να σχολιάζει και να ξεχωρίζει στο βούρκο των ανώνυμων ύβρεων των αναγκαίων βαρβάρων. Τολμώ να πω ότι πολλές φορές είναι και ουσιαστικότερος των όσων υπογράφω. Συχνά, με τις παρατηρήσεις του, αναδεικνύει τα γραφόμενά μου και άλλοτε ακυρώνει την παροχή βήματος από μέρους μου σε πολλούς που απαντούν το Ερωτηματολόγιο του Προυστ, με την απομόνωση ορισμένων απαντήσεών τους. Σημειώνει, δε, πάντα την αντίθεσή του σε φαινομενικά εμμονικές μου θέσεις ή απόψεις με υποψία πληρωμής παντός είδους. Το γεγονός ότι δεν γνωριζόμαστε, με βοηθά αρκετά στο να καταλαβαίνω με τα σχόλιά του πότε η κριτική που ασκώ υπερβαίνει τα όρια και πότε φαντάζει σκόπιμη, σ' ένα κοινό που σίγουρα ξέρει να σκέφτεται και συνακόλουθα να φιλτράρει ότι βλέπει να δημοσιεύεται στο αχανές τοπίο της μπλοκόσφαιρας.
Ανασύρω, λοιπόν, ένα από τα πολλά σχόλιά του, το οποίο είναι πιστό στην παράδοση της ευστοχίας του σχολιαστή και έγινε στο τελευταίο κείμενό μου (http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_6407.html). Ένα σχόλιο με το οποίο κανείς σκεπτόμενος (μακρυά  από κομματικές παρωπίδες) μπορεί να διαφωνήσει και μέσω του οποίου θέλω να τον καλέσω να συνεχίσει να με κρίνει... Πιο αυστηρά.

"Άν η άλλη Κυβέρνηση (τί ποιά άλλη, 
2 Κυβερνάνε),ανέθετε αυτό τό έργο
σέ οποιονδήποτε,παρά τίς διαβεβαι-
ώσεις γιά πάρκα-άνθη καί πεζόδρο-
μους,θά κατέβαιναν στό Σύνταγμα,
όλες οί κολλεξιόν ζιβάγγο,από τό
1974 ώς τώρα.
Παρέα μέ κάθε άλλον "προοδευτικό"
Η ανάγκη γιά επενδύσεις,μαγικά θά
μεταμορφωνόταν σέ αδιαφανές Εθνικό ξεπούλημα.
Η συνάντηση Γιώργου μέ Εμίρη,άν
ήταν Κώστα καί Εμίρη,θά επέσυρε
ποινή τυφεκισμού.
Απλά πράγματα,σάν συμπεριφορά
οπαδίσκων στό ποδόσφαιρο.
Άν μεταγράψουμε τόν Φίτσουλα,θά
βοηθήσει ο παίκτουρας.
Άν τόν μεταγράψει ο άλλος είναι
παλτό,άσχετος,σακάτης.
Οί φανατικοί κομματοκαννίς είναι
πιό επικίνδυνοι από τούς φανατι-
κούς οπαδίσκους.
Δέν έχουν τή τύφλα τών δεύτερων.
Απλά υπάρχει τό συμφέρον νά είναι
μέ τή πάρτη τής Εξουσίας.
Αναπνέουν γι΄αυτό.
Απέχθεια καί συχαμάρα.
Αναστάσης.
"
 
Top