Συνεχίζεται ο «πόλεμος για το τασάκι» μεταξύ των ιδιοκτητών μπαρ, καφενείων και εστιατορίων και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς οι δύο πλευρές μοιάζουν να μένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Από τη μία οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με την επιστροφή των σταχτοδοχείων στα τραπέζια, από την άλλη, τουλάχιστον επίσημα, το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος έχει τονίσει ότι η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου θα γίνει τον Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου τοποθετείται στο τέλος του έτους.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και γεν. γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργο Τσάκο και τον γ. γ. της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕ κ. Γιώργο Καββαθά, οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών ζήτησαν ξανά αναστολή της εφαρμογής του νόμου. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Καββαθάς, η Ομοσπονδία εμμένει στη θέση της για αναστολή της εφαρμογής του νόμου ως έχει σήμερα, για τουλάχιστον ένα χρόνο (έως 1ης Δεκεμβρίου 2011). Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί να ξεκινήσει ένας διάλογος για μέτρα προστασίας των μη καπνιστών, που μπορούν να εφαρμοστούν. Μεταξύ των λύσεων που προτείνει η ΠΟΕΣΕ είναι να υπάρχει δυνατότητα επιλογής από τα καταστήματα εάν θα είναι καπνιζόντων ή μη, με τη θέσπιση κινήτρων προς τους καταστηματάρχες που θα επιλέξουν να είναι τα μαγαζιά τους μη καπνιστών, όπως π. χ. φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και η απαγόρευση της εισόδου ανηλίκων σε καταστήματα καπνιζόντων.
Ο κ. Τιμοσίδης και ο κ. Δημόπουλος δεσμεύθηκαν ότι θα μεταφέρουν τις προτάσεις της ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Οπως δήλωσε ο κ. Τιμοσίδης, «ο νόμος είναι νόμος του κράτους και αφορά τη δημόσια υγεία, το κοινό συμφέρον, τα παιδιά μας».
Η εικόνα που έχει έως σήμερα το υπουργείο Υγείας από την εφαρμογή του νόμου είναι ότι το κάπνισμα έχει σταματήσει σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκεί όπου η εικόνα είναι απογοητευτική είναι στα μπαρ και τις καφετέριες.
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ καλεί τους καταστηματάρχες «να απέχουν από αντιδράσεις που μειώνουν τον κλάδο». Aφορμή για τη σύσταση αυτή αποτέλεσαν μεμονωμένα περιστατικά που σημειώθηκαν στην περιφέρεια όταν ιδιοκτήτες καταστημάτων επιτέθηκαν σε ελεγκτές.
 
Top