ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

ΜΕΤΩΠΟ ΜΕΤΑΞΥ του κλάδου των δικαστικών υπαλλήλων και του υπουργείου Δικαιοσύνης ανοίγει µε νοµοθετική ρύθµιση που προβλέπει την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα δικαστήρια της χώρας από ασκούµενους δικηγόρους.


Η ρύθµιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης αιφνιδίασε τους 435 επιτυχόντες δικαστικούς υπαλλήλους του διαγωνισµού του 2009, από τους οποίους οι 148 έχουν κριθεί διοριστέοι και ως εκ τούτου περιµένουν να διοριστούν από 1ης Ιανουαρίου. Αντί αυτού, πληροφορήθηκαν ότι η λύση που επελέγη τελικά για την κάλυψη των κενών αφορά τους ασκούµενους δικηγόρους, οι οποίοι εφεξής θα πραγµατοποιούν άσκηση στη Γραµµατεία των Δικαστηρίων επί ένα εξάµηνο έναντι αµοιβής 570 ευρώ και κοινωνικής ασφάλισης.
«Πελατειακές σχέσεις»
Η ρύθµιση, όπως καταγγέλλουν οι επιτυχόντες, θα καταλαµβάνει το σύνολο των ασκούµενων δικηγόρων ετησίως, γεγονός που οι ίδιοι θεωρούν τουλάχιστον επισφαλές για τη σωστή απονοµή της δικαιοσύνης.


Και αυτό γιατί – όπως επισηµαίνουν – οι ασκούµενοι, άρα µελλοντικοί δικηγόροι, δεν θα υπόκεινται στις δεσµεύσεις που επιβάλλει στους δικαστικούς υπαλλήλους ο όρκος που δίνουν, µε συνέπεια να αναπτύσσουν πελατειακές σχέσεις µε δικηγόρους, να παραβιάζουν το απόρρητο κ.ο.κ. Με επιστολή διαµαρτυρίας τους ζητούν την άµεση πρόσληψή τους, ενώ προγραµµατίζουν συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα, 1η Νοεµβρίου.


«Υπάρχουν λεφτά»
Οι επιτυχόντες δικαστικοί υπάλληλοι εκτιµούν ότι «υπάρχουν λεφτά» αφού το υπουργείο προτίθεται να δίνει αµοιβή σε µεγάλο αριθµό (1.000 -


1.200 ετησίως) ασκούµενων δικηγόρων. Αλλωστε στιάζουν στο οικονοµικό επειδή µόνιµη επωδός των αρµόδιων παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά τη µη πρόσληψή τους είναι η οικονοµική στενότητα που αντιµετωπίζει η χώρα.


Στο µεταξύ οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων είναι 2.720, καθώς αυξήθηκαν και λόγω των πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων ενόψει του νέου ασφαλιστικού νόµου, ενώ ο αριθµός των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων έχει παραµείνει στάσιµος από το 1988.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκκρεµούν τουλάχιστον 1,5 εκατ. υποθέσεις, ενώ το 2009 µόνο στα διοικητικά δικαστήρια οι εκκρεµείς δικογραφίες υπερέβησαν τις 500.000, µε ρυθµό αύξησης της τάξεως του 72% από το 2001. Παράλληλα, το 2009 υποβλήθηκαν περισσότερες από 750.000 µηνύσεις και εισήχθησαν περίπου 500.000


δικόγραφα, ενώ στο Συµβούλιο της Επικρατείας εκκρεµούν 31.700 υποθέσεις.


«Θα διοριστούν»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης διαβεβαιώνει ότι οι διοριστέοι δικαστικοί υπάλληλοι θα διοριστούν από 1ης Ιανουαρίου και πως η επικείµενη ρύθµιση που προβλέπει άσκηση των ασκούµενων δικηγόρων στις δικαστικές υπηρεσίες δεν εµποδίζει σε τίποτε την επαγγελµατική τους κατοχύρωση.


Δεδοµένου όµως ότι τα κενά υπερβαίνουν τις 2.500 και ότι για λόγους δηµοσιονοµικής πολιτικής δεν έχει δικαίωµα περισσοτέρων προσλήψεων αυτή τη στιγµή, προωθεί τη λύση της προαιρετικής µαθητειακής απασχόλησης των ασκουµένων δικηγόρων.


Και αυτό για να λειτουργήσουν καλύτερα τα δικαστήρια έως τη σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων από δικαστικούς υπαλλήλους.
ΝΕΑ
 
Top