Το Γύθειο απέχει 257,5 χλμ. Από την Αθήνα 42,5 χλμ. ΝΑ από τη Σπάρτη και συνδέεται οδικά με την υπόλοιπη Μάνη και τη Σκάλα. Υπάρχει ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει το λιμάνι του Γυθείου με τη Νεάπολη, τα Κύθηρα και την Κρήτη ενώ λειτουργεί ακόμα και σταθμός ανεφοδιασμού για τα ιδιωτικά σκάφη.
Η πόλη από την αρχαιότητα ονομαζόταν Γύ(η)θειο η πόλη των θεών αλλά στα....

χρόνια της τουρκοκρατίας μετονομάστηκε σε Μαραθονήσι. Μετά την επανάσταση ξαναπήρε την αρχαία της ονομασία. Σύμφωνα με το μύθο σε αυτό το μέρος βρήκαν καταφύγιο ο Πάρης με την Ωραία Ελένη πριν φύγουν για την Τροία.
Κατά τον Παυσανία την πόλη ίδρυσαν ο Απόλλωνας με τον Ηρακλή ως δείγμα συμφιλίωσης μετά από ένα μεγάλο καυγά που είχαν με αφορμή ένα δελφικό τρίποδα που είχε κλέψει ο Ηρακλής. Στην αρχαιότητα και κυρίως στα χρόνια της ρωμαιοκρατίας, η πόλη εξελίχτηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο αποτελώντας το κέντρο μιας ομοσπονδίας λακεδαιμονικών πόλεων. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 οι Γρηγοράκηδες που ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρίας, ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης στις 23 Μαρτίου του 1821 στον πύργο τους (Πύργος Τζαννήμπεη) στο Μαραθονήσι.
Και έκτοτε ξέχασαν να την κατεβάσουν!
Σήμερα η πόλη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα, γεγονός που την βοηθά να κρατήσει αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα της με τα σωσμένα νεοκλασικά κτήρια. Στην περιοχή Γλυφάδα Γυθείου ,ο επισκέπτης θα συναντήσει διάσπαρτα τμήματα μιας ακόμη αρχαίας πολιτείας....
Τα χαλάσματα ρωμαϊκών κτισμάτων παραπέμπουν στην περίοδο ακμής του Γυθείου κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους όταν και ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων.
Τα συγκεκριμένα διασωθέντα κτίσματα ανήκουν στο αρχαίο λιμάνι του Γυθείου.. Ξεκινάνε από την στεριά και καταλήγουν στην θάλασσα.
Έρευνα δεν έχει γίνει στην περιοχή όποτε δεν μπορούμε να μιλάμε για ταυτοποίηση με σιγουριά.
ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
 
Top