ΣΕ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
Υπό κηδεμονία και πλήρη παρακολούθηση, που ούτε ο «Μεγάλος Αδελφός» δεν θα επεδίωκε να βρίσκεται η ελληνική οικονομία, έχει τεθεί και ο έχων το γενικό πρόσταγμα επί αυτής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου....
Η Τρόικα, που ορίζει εν ολίγοις τις τύχες της Ελλάδας, ακολουθεί κατά πόδας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο αποκαλούμενο «Road Show», στα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, υποκαθιστώντας, εν πολλοίς, τον Έλληνα υπουργό στις δηλώσεις και τις συζητήσεις με τους διεθνείς επενδυτές.
Το σκηνικό της κοινής παρουσίας Παπακωνσταντίνου και Τρόικας στο Λονδίνο, το Παρίσι και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη, μοιάζει με την κηδεμονία των άτακτων παιδιών, που, κάποια στιγμή, τα παίρνουν από το χεράκι οι κηδεμόνες τους, για να τα επαναφέρουν στον ίσιο δρόμο, που, εν προκειμένω, είναι το άνοιγμα των αγορών για τα ελληνικά δάνεια.
Με βάση αυτή τη λογική, και οι διαδοχικές συνεντεύξεις Παπακωνσταντίνου, αλλά και η παραδοχή - έκκληση προς τους διεθνείς επενδυτές ότι το δανειοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, μέσω του μνημονίου στήριξης της οικονομίας από την Τρόικα, δεν είναι πανάκεια.
Ουσιαστικά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έγκυρη εφημερίδα «Wall Street Journal», παραδέχτηκε σε μια πιθανή κίνηση τακτικής, ώστε να καταπραΰνει τον φόβο των αγορών, ότι τα χρήματα από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.
Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά στρώνει το έδαφος για την έξοδο της χώρας στις αγορές, από όπου αναζητά οικονομικές «ενέσεις», ώστε η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει έναντι των έως σήμερα δανειστών, αλλά και έναντι των εσωτερικών ανοιχτών ζητημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει την περιοδεία του στα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, επιχειρώντας να προσελκύσει επενδυτές, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θεωρητικά, το νέο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση, είναι στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης και της εξόδου της χώρας από το τέλμα της οικονομικής ύφεσης.
Και έξοδος της χώρας από την ύφεση, χωρίς την οικονομική ενίσχυση των διεθνών επενδυτικών κέντρων, είναι σχεδόν αδύνατη.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας ήταν και παραμένει ο τρόπος τον οποίο θα εφεύρει η κυβέρνηση, ώστε να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο και ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση.
Προφανώς, όπως σημειώθηκε και στην αρχή, την περιοδεία Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο όσο και το Παρίσι και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη παρακολουθεί κλιμάκιο της Τρόικας, που, ουσιαστικά, κινεί τα νήματα των επαφών.
Ήδη, οι εκπρόσωποι της Τρόικας, Τόμσεν και Ντερόζ, που συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών στις συναντήσεις με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη, απέρριψαν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους και άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013, εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές.
Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό ότι η προφανής ανεπάρκεια του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος τρομάζει τους τεχνοκράτες της Τρόικας.
Γι αυτό το λόγο, «παίζει» έντονα το σενάριο τοποθέτησης από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μόνιμων επιτηρητών στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να παρακολουθούν βήμα – βήμα την εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Είναι προφανές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει, μεν, θετική βούληση της κυβέρνησης να ακολουθήσει τις εντολές, αλλά αντιλαμβάνεται ότι η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να εφαρμόσει με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις αλλαγές του μνημονίου.