Κατά χιλιάδες φτάνουν οι προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά στην Τουρκία
Περί τους 10.000 προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές αναμένονται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά το 1923, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι προσκυνητές αναμένεται να φτάσουν με κάθε μεταφορικό μέσο (αεροπλάνα, λεωφορεία, ακόμα και πλοία) προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην ιστορικής σημασίας Λειτουργία...
Στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας -την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά- η πληρότητα φτάνει το 100% και όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.
Αποστολές για μέλη διοικητικών συμβουλίων, στελέχη και προέδρους ποντιακών συλλόγων έχουν οργανώσει τα δύο δευτεροβάθμια όργανα του ποντιακού ελληνισμού, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στα «Νέα» ότι η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές τουρκικές εφημερίδες έχουν ασχοληθεί θετικά το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση. Οι ίδιες πηγές από την Αθήνα ωστόσο, μολονότι αναγνωρίζουν τον συμβολισμό της κίνησης, εκτιμούν πως η άδεια δόθηκε με το βλέμμα στα έσοδα που θα προσφέρουν οι τουρίστες προσκυνητές στην Τουρκία και ειδικά στην περιοχή της Τραπεζούντας.
Χαμηλούς τόνους κρατά το Φανάρι
Η Θεία Λειτουργία θεωρείται ιστορικής σημασίας, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά χαμηλούς τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Εκκλησιαστικές πηγές του Πατριαρχείου τονίζουν πως ο κ. Βαρθολομαίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μία ιστορική και θρησκευτική στιγμή να αμαυρωθεί από έκτροπα, ούτε θέλει η Θεία Λειτουργία να πάρει πολιτική διάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι κατόπιν συζητήσεων με τοπικούς φορείς αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο επιπλέον ότι από προχθές άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι.
Μάλιστα, έχουν γίνει συστάσεις στα μέλη των ποντιακών σωματείων που θα μεταβούν στην περιοχή, να είναι προσεκτικά στη συμπεριφορά τους, ακόμα και στις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην προκαλέσουν τους ντόπιους κατοίκους. Πάντως, δεν αποκλείεται στη Μονή να μεταβούν τελικά με δική τους πρωτοβουλία μεμονωμένοι βουλευτές ποντιακής καταγωγής.