Αξιοκρατικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών εισάγει το υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα, δίνει στους νεοεισαχθέντες δυνατότητα μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους από το πρώτο εξάμηνο και όχι από το τρίτο, που ίσχυε έως σήμερα. Επιτρέπει, επίσης, μετεγγραφή στην πόλη όπου φοιτά αδελφός...
Με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας λαμβάνονται υπόψη η άσχημη οικονομική συγκυρία που πλήττει και την ελληνική οικογένεια. Επιχειρεί αφενός να λάβει υπόψη τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους και αφετέρου να ενισχύσει την ορθολογική λειτουργία των ιδρυμάτων, δηλαδή να μην ερημώνουν τα περιφερειακά τμήματα και να μην ασφυκτιούν από φοιτητές οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οπως προκύπτει από την τροπολογία που θα καταθέσει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου:
Επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Μέχρι σήμερα όσοι φοιτητές διεκδικούσαν μετεγγραφή για οικονομικούς λόγους, δεν επιτρεπόταν να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής, ενώ ειδικά για τα ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης, το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν ξεπερνά το 5%. Μία άλλη παράμετρος είναι πως οι συγκεκριμένοι φοιτητές, έως σήμερα, μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση για μετεγγραφή στο τρίτο εξάμηνο σπουδών, και με την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει στο τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων.
Δίνεται η δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης, απαλλάσσοντας τις οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών. Πρόκειται για μία ρύθμιση που θα «λύσει τα χέρια» σε πάρα πολλές οικογένειες καθώς θα περιορίσει σημαντικά τα έξοδα για τις σπουδές αφού θα δίνει τη δυνατότητα σε δύο αδέλφια που έχουν περάσει την ίδια χρονιά ή σε διαφορετικό έτος, να σπουδάσουν στην ίδια πόλη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ομοειδές τμήμα στην πόλη που σπουδάζει ο άλλος αδελφός. Για παράδειγμα, αν ένας αδελφός σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και η αδελφή του περάσει την επόμενη χρονιά στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, θα μπορεί να πάρει μετεγγραφή προς το τεχνολογικό ίδρυμα της Πάτρας, εφόσον υπάρχει αντίστοιχο τμήμα.
Τα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εξαιρούνται από αυτήν τη ρύθμιση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και άλλο. Ετσι κι αλλιώς, δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των πολυμελών και πολύτεκνων οικογενειών.
Καθίσταται ομαλότερη η λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Με αυτήν τη ρύθμιση κατανέμονται αναλογικά οι φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση για μετεγγραφή προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που λειτουργούν στην ίδια περιοχή.
Τα προηγούμενα χρόνια φοιτητές που εισάγονταν σε τμήματα της περιφέρειας (για παράδειγμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) στρέφονταν στα δύο αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούσαν στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, και μπορούσαν για διάφορους λόγους να επιλέγουν το ένα ή το άλλο κατά 70 με 80%, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στην ποιότητα των σπουδών.
Επισημαίνεται ότι μέχρι πέρυσι, πάνω από 5.000 φοιτητές και σπουδαστές έπαιρναν μετεγγραφή από ιδρύματα της περιφέρειας, ενώ οι αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες και μπορεί να ξεπερνούσαν ακόμη και τις 30.000.
Ορισμένα ιδρύματα μάλιστα αναγκάζονταν, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφών, να πάρουν ακόμη και υπερδιπλάσιο αριθμό από τον αρχικό που είχε σχεδιαστεί.
Ιδρύματα
Δεν θα κάνουμε καμία μετεγγραφή
Μπορεί οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας να έχουν θετική επίδραση στους υποψήφιους αλλά στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα δημιουργηθεί πραγματικό «έμφραγμα» και κυρίως από τις αιτήσεις των τρίτεκνων οι οποίοι μετεγγράφονται χωρίς περιορισμούς και αποτελούν σχεδόν το 80% των μετεγγραφομένων. Φέτος, όπως λένε οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 θα αυξηθούν και οι αιτήσεις των τρίτεκνων, που θα θέλουν να πάνε σε κεντρικά ιδρύματα και ως εκ τούτου τα ΑΕΙ του κέντρου θα βρεθούν από την αρχή κιόλας της χρονιάς σε κατάσταση ασφυξίας.
Για τον λόγο αυτό ιδρύματα όπως τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά αποφάσισαν ήδη και απειλούν το υπουργείο Παιδείας ότι θα παραβούν τον νόμο και δεν θα κάνουν καμία μετεγγραφή, εάν αυτή δεν συνοδευτεί και από τα αντίστοιχα κονδύλια.
ΕΘΝΟΣ