Τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη και αντιπροσωπείας ακτοπλόων, εκπροσωπούμενων από τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κ. Νικόλαο Καβαλλιέρο.

Η σύσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που έχουν αναπτύξει Υπουργείο Περιβάλλοντος και Νομαρχία Πειραιά έγινε με πρωτοβουλία της τελευταίας και με αφορμή τη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την οποία η ατμόσφαιρα στο λιμάνι του Πειραιά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από πολύ υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών για την υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, που έλαβε πρώτος τον λόγο επεσήμανε ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά ζητά επιτακτικά λύση, καθώς τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιβεβαιώθηκαν με τα πλέον αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Κλείνοντας τη σύσκεψη και υιοθετώντας τις προτάσεις της Νομαρχίας Πειραιά για την εγκατάσταση μόνιμου σταθμού ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά, η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο σχέδιο για την αναβάθμιση των σταθμών μέτρησης θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στα λιμάνια και στο λιμάνι του Πειραιά θα τοποθετηθεί σταθερός σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επίσης με στόχο την αύξηση του πρασίνου στο λιμάνι που λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο συγκράτησης των σωματιδίων, η Υπουργός ενημέρωσε ότι έχει γίνει σχετική προεργασία για τον εντοπισμό κτιρίων γύρω από το λιμάνι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί πρόγραμμα πράσινες ταράτσες, ενώ κλείνοντας η Υπουργός ζήτησε εγγράφως τις θέσεις των ακτοπλόων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά.
 
Top