Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
H συγχώνευση οργανισμών που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, το νέο σύστημα αξιολόγησης, η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς αλλά και οι αλλαγές στο καθεστώς των συμβασιούχων, συμπληρώνουν το παζλ των προωθούμενων αλλαγών στον...
χώρο του Δημοσίου, ο κύκλος των οποίων θα κλείσει το προσεχές φθινόπωρο. Μέσω ερωτήσεων και... απαντήσεων (έχει προηγηθεί αφιέρωμα της «Κ» σχετικά με τις μετατάξεις προσωπικού κ. λπ.) δίδεται η βασική εικόνα των αλλαγών.
1.Tι περιλαμβάνει το πρόγραμμα συγχωνεύσεων οργανισμών; Περιλαμβάνει την κατάργηση ή συγχώνευση ακόμη 60 φορέων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Ηδη, καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν περίπου 90, οι περισσότεροι από τους οποίους υπάγονται στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (55 τοπικά αγροτικά κέντρα - ΑΓΡΟΓΗ Α. Ε. κ. ά.). Οι απασχολούμενοι σε αυτούς τους οργανισμούς θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και απολύσεις (όπως θα συμβεί στην περίπτωση των συμβασιούχων που προσελήφθησαν παράνομα προεκλογικά στην ΑΓΡΟΓΗ Α. Ε.). Οι ουσιαστικότερες αλλαγές επέρχονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω του «Καλλικράτη». Από τα 6.000 ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν μόλις 2.000, και από τους 60.000 αιρετούς (δήμαρχοι, νομάρχες, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων) περί τους 20.000.
2. Ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στο καθεστώς των συμβασιούχων; Στο εξής οι συμβάσεις έργου θα είναι συγκεκριμένες σε χρόνο και κατάληξη. Δεν θα μπορούν να ανανεώνονται συνεχώς. Ολες οι προσλήψεις των συμβασιούχων έργου έχουν περάσει στον έλεγχο του ΑΣΕΠ, το οποίο εγκρίνει τα αιτήματα δήμων ή άλλων φορέων του Δημοσίου για εποχικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις, μάλιστα, είναι με το σταγονόμετρο και αφορούν μόνο αναγκαίες ειδικότητες. Προσλήψεις με συμβάσεις έργου για διοικητικό - γραμματειακό προσωπικό δεν εγκρίνονται καθώς υπάρχει γενική απαγόρευση.
3. Ποιο είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για το πειθαρχικό δίκαιο; Με συνοπτικές και εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες θα απολύονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στο πειθαρχικό δίκαιο. Παράλληλα, αναδιαρθρώνεται η σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, στη λογική να μη συμμετέχουν σε αυτά δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης επιβάλλουν, κατά παγία τακτική, επιεικείς ποινές στους υπαλλήλους, ακόμη κι όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
4. Πώς θα γίνονται οι προαγωγές και ειδικότερα η επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο; Mε γραπτές εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους σε θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών. Οι νέοι προϊστάμενοι στο Δημόσιο θα επιλεγούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, μέλη του οποίου θα είναι πρόσωπα κύρους και επιστημονικής κατάρτισης και θα επιλέγονται με απόφαση πλειοψηφίας των 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ. Τα 10 νέα μέλη του Ειδικού Συμβουλίου (5 τακτικά και 5 αναπληρωματικά) θα έχουν πενταετή θητεία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το Ειδικό Συμβούλιο θα έχει αρμοδιότητα για την επιλογή των νέων γενικών διευθυντών σε φορείς του Δημοσίου, καθώς και για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου. Με το νέο σύστημα η θητεία των προϊσταμένων από τριετής που είναι σήμερα θα είναι στο εξής πενταετής.
5. Καταργείται η συνέντευξη για τους υπαλλήλους που προάγονται; Οχι, αλλά καθίσταται υποχρεωτική η αιτιολόγηση της βαθμολογίας του υποψηφίου. Ορίζονται παράλληλα και συγκεκριμένα στάδια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης, που θα περιλαμβάνουν την επαγγελματική δράση του υποψηφίου, τη γνώση θεμάτων του φορέα και την ικανότητα διοίκησης.
Μεταθέσεις και μετατάξεις Πώς διαμορφώνεται το πεδίο για τους απασχολούμενους σε φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται;
Το πρώτο νομοσχέδιο, που καταρτίστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, προβλέπει απολύσεις συμβασιούχων και μετακινήσεις περίπου 10.000-15.000 υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το τακτικό προσωπικό που υπηρετεί στους υπό κατάργηση οργανισμούς και στις υπό λύση ανώνυμες εταιρείες, θα πρέπει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, να υποβάλει στο εποπτεύον υπουργείο αίτηση μεταφοράς ή μετάταξης. Οσοι υπάλληλοι δεν υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις εντός του χρονικού ορίου θα απολύονται. Στην περίπτωση των συγχωνεύσεων, το προσωπικό μεταφέρεται στην απορροφούσα εταιρεία ή οργανισμό. Οι υπάλληλοι θα μεταφέρονται ή θα μετατάσσονται σε οργανικές θέσεις εντός του νομού που υπηρετούν, ενώ θα δημιουργούνται προσωποπαγείς θέσεις στην περίπτωση που δεν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις σε συναφείς υπηρεσίες και οργανισμούς. Το μετατασσόμενο ή μεταφερόμενο προσωπικό κατατάσσεται σε θέσεις αντίστοιχων μισθολογικών κλιμακίων με αυτά που αμειβόταν. Στις νέες θέσεις εργασίας δεν θα υπολογίζονται τυχόν πρόσθετες αμοιβές και ειδικά επιδόματα που λάμβαναν οι εργαζόμενοι στο παρελθόν.
 
Top