Ψαλιδισμένες αποδοχές προβλέπει η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώνεται την άλλη εβδομάδα


Η κυβέρνηση «πήρε το μήνυμα» από τις αγορές και κλιμακώνει την πολιτική της ώστε να αποκρούσει νέες κερδοσκοπικές πιέσεις και να απομακρύνει τυχόν κινδύνους για το μέλλον της οικονομίας. Χθες, αμέσως μετά την επιτυχή έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθεματικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ με τη μείωση 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού όλων των υπουργείων (πλην των δαπανών μισθοδοσίας).

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική του 2010, που προβλέπει περικοπές των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και την αποδέσμευση των πιστώσεων, μήνα-μήνα.

Στις πρωτοβουλίες αυτές όμως συναντά τις πρώτες αντιδράσεις από όσους θίγονται. Πρώτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εφοριακών κήρυξε δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις:

Στις 10 Φεβρουαρίου, ημερομηνία όπου η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει γενική απεργία στον δημόσιο τομέα, και
Στις 17 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου για να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.

Οπως δήλωσε προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Ι. Γρίβας , «αντιλαμβανόμαστε τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και είμαστε από τους πρώτους που δεχθήκαμε την ενιαία, τιμαριθμοποιημένη, προοδευτική κλίμακα και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Και αυτές οι αποφάσεις οδηγούν σε μείωση των αποδοχών μας».

Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι «ανέχομαι ακόμη και το “πάγωμα” μισθών παρά τις περί του αντιθέτου θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μείωση που φθάνει τα 700 ευρώ τον μήνα».

Στο πλαίσιο αυτό πιθανόν η κυβέρνηση να αναπροσδιορίσει την εισοδηματική πολιτική της, η οποία ως τώρα ήταν «τριών ταχυτήτων» με αυξήσεις 1,5% για αποδοχές ως τις 2.000 ευρώ, μικρές περικοπές επιδομάτων περί το 5% για αποδοχές από 2000 ως 3.000 ευρώ και μεγαλύτερες, ακόμη και πάνω από το 20%, για τις υψηλές αμοιβές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Οπως έχει διαπιστωθεί, οι υψηλές αμοιβές «χτίστηκαν» τα τελευταία χρόνια στη βάση των επιδομάτων και για παράδειγμα αναφέρονται τα επιδόματα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή- βιβλιοθήκης, τα οποία παίρνουν πολύ περισσότεροι κλάδοι πέραν των εκπαιδευτικών, και τα περίφημα ΔΙΒΕΤ, τα επιδόματα των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων που δίδονται ως ποσοστό επί των εσόδων του προϋπολογισμού.

Ούτως ή άλλως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται τώρα «πιέσεις», αντικρουόμενες, από δύο πλευρές.

Από τη μία δέχεται τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες και κυρίως τους δανειστές μας για περικοπές μισθών και από την άλλη τις πιέσεις εκπροσώπων εργαζομένων στο Δημόσιο για διατήρηση «κεκτημένων» δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, αν εφαρμοσθεί το «πάγωμα» μισθών για τους υπαλλήλους εν ενεργεία με βάση το όριο των 2.000 ευρώ θα θιγούν μόνο 40.000 υπάλληλοι. Από το σύνολο των 560.000 δημοσίων υπαλλήλων (χωρίς να συμπεριληφθούν οι υπάλληλοι δήμων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) εκείνοι που έχουν βασικό μισθό ως 2.000 ευρώ είναι περίπου 520.000.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει πώς διαμορφώνονται οι συνολικές αποδοχές με βάση τα επιδόματα και ποιους τελικά αφορούν οι περικοπές.

Αισθητά πάνω από το όριο αυτό είναι οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ, στις οποίες, πέραν των περικοπών των αμοιβών των προέδρων και μελών των διοικητικών συμβουλίων που θα προέλθουν από την εφαρμογή «πλαφόν» περί τις 6.500 ευρώ τον μήνα, θα υπάρξουν μειώσεις επιδομάτων τα οποία καταγράφουν οι υπηρεσίες του υπουργείου.

Εκτακτο αποθεματικό

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία του έκτακτου αποθεματικού, μέτρο που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το οποίο δημιουργείται με τη μείωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού όλων των υπουργείων, με εξαίρεση τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις και τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται στα 57 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 27 δισ. ευρώ περίπου προβλέπεται να διατεθούν σε μισθούς και συντάξεις. Το κονδύλι για τους τόκους είναι ξεχωριστό και ανέρχεται σε περίπου 13 δισ. ευρώ για το 2010.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανώνη κυβέρνηση προχωρεί σε αποδέσμευση των πιστώσεων σε μηνιαία βάση και στην παρακολούθηση των δαπανών και αναλήψεων υποχρεώσεων από μεικτές ομάδες στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων». Και αυτό το προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να θυμίσουμε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι δεν θα ξαναπληρώσουν το μάρμαρο οι μισθωτοί;;;
Να θυμίσουμε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι οι μισθωτοί δεν αντέχουν άλλη έκτακτη φορολογία;;;
Να φέρουν πίσω τα λεφτά αυτοί που τα έφαγαν και ας αφήσουν τον κοσμάκη στην φτώχεια που τον έχουν καταντήσει!!!!
 
Top