Χθες έγινε γνωστή η είδηση ότι έχουν γίνει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε.

Οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, που ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας και τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα, έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερη συμμετοχή.

Σήμερα, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε κάποιες «διευκρινίσεις» όσον αφορά αυτές τις αυξήσεις, αλλά και την οργή των ασφαλισμένων που πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα για φάρμακα.
 
Συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι «έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, η επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο»


Στη συνέχεια είπε ότι «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση.

Ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά».


Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει πως οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πιο ακριβά τα φάρμακα.

Εκτιμάται πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εν λόγω ποσόν θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα στον ΕΟΠΥΥ λιγότερο claw back. Πρόκειται για την αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο δημόσιο.


Αυξήσεις στα φάρμακα με υπουργική απόφαση - Ανεβαίνει έως και 80% η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θέλει να ξεκαθαρίσει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών, διευκρινίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή» και υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.


 
Top