Θέμης Σκέτος
Πώς βγήκε και έμεινε η φράση: "Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα".
Το 1962 ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΥ, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, συνοδευόμενος από στελέχη της Νεολαίας, είχε επισκεφθεί τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διαμαρτυρία για τη βία στα πανεπιστήμια κυρίως, αλλά και στους δρόμους της Αθήνας από μέλη της ΕΚΟΦ, ασφαλίτες του συνδικαλιστικού τμήματος της Αστυνομίας αλλά και από άλλους πολίτες μέλη παρακρατικών οργανώσεων της Δεξιάς αλλά και αστυνομικούς.
Αφού άκουσε τον Ηλιού ο Τσάτσος, τον παρακάλεσε να μείνουν για λίγο μόνοι και του είπε: «Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε τον χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού και έχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο.
Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο».
Ο Ηλιού του απάντησε με το ιστορικό: "Κι εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα", εννοώντας πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συντάγματος, σύμφωνα και με το άρθρο 114, με αποφυγή κάθε μορφής βίας πέρα από την αυστηρά επιβαλλόμενη εκ των συνθηκών ανάγκη προσωπικής άμυνας.
Ο Ηλίας Ηλιού υπήρξε ηγετική μορφή της Αριστεράς (ΕΔΑ),νομικός με σπάνια γενική παιδεία, ήταν μετριοπαθής και έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από όλες τις πολιτικές παρατάξεις της βουλής.
Εις μνήμη του, πέθανε σαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου το 1985 από επιπλοκές του διαβήτη.
Αποσύρθηκε από την πολιτική το 1981 δηλώνοντας σε συνέντευξη: «Είμαι πικραμένος. Όχι τόσο από τους αντιπάλους μου, που έκαναν στο κάτω κάτω τη δουλειά τους, αλλά από τους ομόφρονές μου. Δεν άφησαν πεπονόφλουδα που τους πετούσε η ντόπια ή η ξένη αντίδραση που να μην την πατήσουν
Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα χρειαζόταν τόμους χειρογράφων με σοβαρές αναλύσεις… Θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες».
Δυστυχώς, οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω.»