ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ...

Αν δεν ήξεραν οφείλουν τώρα να διορθώσουν το λάθος τους! Αν ήξεραν έπραξαν έναν ακόμη κυβερνητικό όνειδο! Ακόμη έναν υπόδικο αξιωματικό της Πυροσβεστικής για φονική πυρκαγιά αναβάθμισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ακριβώς έκανε στο παρελθόν με ανώτατους αξιωματικούς του ΠΣ, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις και παραπέμφθηκαν σε δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, προκαλώντας την οργή συγγενών των θυμάτων.

Συγκεκριμένα, ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής, Θεόδωρος Βάγιας είναι υπόδικός για την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα το καλοκαίρι του 2021.

Μάλιστα η δίκη έχει οριστεί για τις 12 Φεβρουαρίου του 2024 ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, ενώ η δίωξη σε βάρος του νέου αρχηγού της Πυροσβεστικής και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων έχει ασκηθεί από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Είναι ερώτημα λοιπόν πως το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέλεξε για αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, έναν αξιωματικό ο οποίος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για τη καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε ασκήσει το καλοκαίρι του 2023 ποινικές διώξεις σε βάρος μιας σειράς κρατικών υπαλλήλων για τις φονικές πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης.

Πρόκειται για αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, υπαλλήλους του ΑΔΜΗΕ και του δασαρχείου της Πάρνηθας, το Δήμαρχο Ωρωπού κτλ, στους οποίους οι εισαγγελικές αρχές είχαν ασκήσει κατά περίπτωση ποινικές διώξεις για μία σειρά από αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, μετά το πέρας της προανακριτικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται κατά περίπτωση αφορούν σε εμπρησμό από συγκλίνουσα αμέλεια, εμπρησμό δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια, υποβάθμιση περιβάλλοντος από συγκλίνουσα αμέλεια η οποία είχε ως επακόλουθο σοβαρή οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Η παραπομπή κρατικών υπαλλήλων σε δίκη όχι μόνο καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς της περιόδου εκείνης περί δήθεν εμπρηστικού σχεδίου, αλλά καταδεικνύει και τις εγκληματικές ευθύνες των αρμόδιων, που για ακόμη μια φορά αποδείχτηκαν ανίκανοι να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών. Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία ακόμη φορά επιβραβεύει αξιωματικούς στην Πυροσβεστική οι οποίοι έχουν εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη.

Κατά την έρευνα τους οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν πλημμέλειες των αξιωματικών της Πυροσβεστικής κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως για παράδειγμα έλλειψη συντονισμού των Πυροσβεστικών δυνάμεων, έλλειψη σχεδιασμού και επαρκούς εναέριας επιτήρησης αλλά και καθυστερημένη κινητοποίηση των εναέριων μέσων. Επίσης, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Την «πλημμελή εποπτεία μετά από μερικό έλεγχο της πυρκαγιάς». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου του 2021. Στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο αλλά δύο μέρες μετά υπήρξε αναζωπύρωση με καταστροφικές συνέπειες.

Από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ πυρκαγιά

Για τους υπαλλήλους του δασαρχείου της Πάρνηθας και το Δήμαρχο Ωρωπού, οι διώξεις αφορούν σε πλημμέλειες σχετικά με καθαρισμό του δάσους, των αγροτικών οδών, των αντιπυρικών ζωνών, κτλ.

Σε ότι αφορά τους υπαλλήλους του ΑΔΜΗΕ, οι διώξεις αφορούν στην έλλειψη συντήρησης του δικτύου στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ. Αυτό άλλωστε διαπίστωνε η έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του αρχηγείου της Πυροσβεστικής που είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 14 Ιανουαρίου 2022 στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.
Είχαν πιάσει λάθος άνθρωπο, τέσσερις νεκροί

Η εξέλιξη αυτή, δικαιώνει και τον 46χρονο εθελοντή δασοπυροσβέστη, Θεοδόση Κακούρη, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021 στο Κρυονέρι της Αττικής και παρέμεινε έντεκα μήνες στη φυλακή κατηγορούμενος άδικα για δήθεν εμπρησμό στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης.

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές είχαν ενημερωθεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά την προφυλάκισή του ότι υπήρχε έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της πυροσβεστικής που τον αθώωνε πανηγυρικά. Ο εθελοντής αθωώθηκε πανηγυρικά ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου (ΜΟΔ) Αθηνών το καλοκαίρι του 2022.

Η έκθεση Γκουρμπάτση και η μήνυση

Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών είχαν ξεκινήσει μετά από δημοσιεύματα αλλά και μηνυτήριες αναφορές, όπως αυτή που είχε καταθέσει ο συνεταιρισμός Ιπποκράτειος Πολιτεία, λίγο μετά την πυρκαγιά. Μάλιστα για λογαριασμό του συνεταιρισμού είχε συντάξει μια συγκλονιστική τεχνική έκθεση ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος εά. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Στην έκθεση ο έμπειρος πραγματογνώμονας έκανε λόγο για «σειρά σοβαρών παραλείψεων, λαθών, πλημμελειών, αρρυθμιών και δυσλειτουργιών» από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα τόσο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας όσο και του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.

Η «αδυναμία» Μητσοτάκη σε υπόδικους αξιωματικούς

Η επιλογή ενός ακόμη υπόδικου αξιωματικού της Πυροσβεστικής για την ηγεσία του Σώματος, γεννά ερωτήματα σχετικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ίδιο έπραξε άλλωστε και με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι οποίοι αντιμετώπιζαν διώξεις ή είχαν εμπλακεί στην τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους όταν ανέλαβε την εξουσία τους επιβράβευσε βάζοντας τους σε καίρια πόστα στην Πυροσβεστική.

Πρόκειται για αξιωματικούς για τους οποίους ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης είχε ζητήσει την συμπληρωματική τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος αλλά τα αιτήματα είχαν απορριφθεί από τις εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ανακοινώθηκαν οι προαγωγές των αξιωματικών, η Αθηνά Μουτάφη, που έχασε τον 25άχρονο γιο της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, απέστειλε προσωπική επιστολή στον Κυρ. Μητσοτάκη. Σε αυτήν εξέφραζε την «εύλογη οργή» των θυμάτων για τις τότε «προαγωγές και διορισμούς ανθρώπων που κατείχαν καίριες θέσεις διαχείρισης της τραγωδίας», ενώ ζητούσε από τον πρωθυπουργό να τις ανακαλέσει.

edolio5 team
 
Top