Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει το β' μέρος της δημοσκόπησης της MRB για το Open.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας οι τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι η ΝΔ εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 38,8% στην αναγωγή (32,2% στην πρόθεση) και να διατηρεί ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα, της τάξης των 20 μονάδων. Στη 2η θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 14,6% (12,2% στην πρόθεση) και τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13% (10,9% στην πρόθεση ψήφου). Το ΚΚΕ ακολουθεί με 9,7%, ενώ το κόμμα Νέα Αριστερά, των 11 που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει 2,5% στην αναγωγή (2,1% στην πρόθεση).

Ένας στους τρεις συμφωνεί με το νέο φορολογικό

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το 56,8% διαφωνεί, έναντι 31,2% που συμφωνεί. Ισχυρή διαφωνία έχει το 75,5% των ελεύθερων επαγγελματιών (αυτοαπασχολούμενων), έναντι 17,7% που συμφωνούν.

Το 52,7% συμφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της MRB, το αίτημα για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα φαίνεται να ωριμάζει, καθώς το 52,7% συμφωνεί, έναντι ποσοστού 44,1% που διαφωνεί.

Μάλιστα, πάνω από τους μισούς (ποσοστό 50,5%) εκτιμά ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αναβάθμιζε την ανώτερη δημόσια εκπαίδευση.

Το 40,3% συμφωνεί με το δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια

Συνολικά, η στάση της ελληνικής κοινωνίας είναι αρνητική σε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 52,9% και θετικά τοποθετείται το 40,3%. Οι γυναίκες, οι ηλικίες 17-34 ετών και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αποδοχής.

Σχεδόν 7 στους 10 διαφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλους

Η τεκνοθεσία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας, 68,7%, με μόνο το 24,2% να συμφωνεί με την παραχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Οι απόψεις τόσο για το δικαίωμα του γάμου όσο και γι' αυτό της τεκνοθεσίας έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο, με όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Δεξιοί/Κεντροδεξιοί να είναι περισσότερο αρνητικοί, ενώ οι Κεντρώοι, Αριστεροί και Κεντροαριστεροί να είναι οι περισσότερο θετικά διακείμενοι.

Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται αρνητικά τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία, με ποσοστά 60,7% και 77,4%, αντίστοιχα.

MRB: Οι μισοί θα πήγαιναν σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού

Τέλος, στην ερώτηση εάν θα πήγαιναν προσκεκλημένοι σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού, το 31,5% δηλώνει ότι θα πήγαινε χωρίς κανένα πρόβλημα, το 18,3% θα πήγαινε αλλά θα ένιωθε άβολα, το 21,6% θα έβρισκε μια δικαιολογία για να μην πάει και το 22,6% θα αγνοούσε παντελώς την πρόσκληση, θεωρώντας την προσβλητική.

Χωρίς αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία λέει το 74%

Είναι ενδεικτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία -σε ποσοστό 74%- συμφωνεί πως δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Μόλις το 20,8% απαντά ότι διαφωνεί με αυτήν τη διαπίστωση, όπως προκύπτει από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Open.

Το 52,3% ανησυχεί για την ανυπαρξία ισχυρής αντιπολίτευσης

Μάλιστα, το γεγονός αυτό, η ανυπαρξία αντιπολίτευσης δηλαδή, ανησυχεί περισσότερους από τους μισούς (52,3%) που απάντησαν στην έρευνα. Το 21,2% λέει πως δεν το απασχολεί, ενώ το 20,8% απαντά ότι διαφωνεί με την άποψη περί ισχνής αντιπολίτευσης.




 
Top