Τίρανα: Το ελληνικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ, αντίθετα με τον Μητσοτάκη που εμμένει στον Μπελέρη

Δεκέμβριος 14, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Το ελληνικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στις πολιτικές του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος για να μην ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έθεσε ως όρο την ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη ως δημάρχου Χειμάρρας, όπως σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

Κατά των πολιτικών του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τίθεται το ελληνικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν θεωρεί την υπόθεση Μπελέρη (σοβαρή) για την άσκηση βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «δηλώνει ότι στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, στα πλαίσια των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ», ενώ χαρακτηρίζει την πολιτική Μητσοτάκη στρατηγική για προσωπικά συμφέροντα.

«Δυστυχώς, αντί για μια δομημένη στρατηγική στα Βαλκάνια, η Ελλάδα προωθεί την πολιτική Μητσοτάκη, η οποία δίνει προτεραιότητα στα μικροπολιτικά του συμφέροντα και τις εσωκομματικές ισορροπίες παρά στα συμφέροντα και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.



«Ο κ. Μητσοτάκης, από τη μία καλεί την ΕΕ να εντάξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε λιγότερο από δέκα χρόνια, από την άλλη πάλεψε λυσσαλέα τη Συμφωνία των Πρεσπών που ξεπάγωσε αυτήν την προοπτική και δεν τολμάει να κυρώσει τρεις τεχνικές συμφωνίες εδώ και πέντε χρόνια. Από τη μία κάνει χωρίς όρους προεκλογικές φιέστες στήριξης του Αλβανού Πρωθυπουργού μπροστά στη μειονότητα πριν τις αλβανικές αυτοδιοικητικές εκλογές, από την άλλη επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το σοβαρό ζήτημα κράτους δικαίου που δημιουργήθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη σύλληψη Μπελέρη, για να ενισχύσει την εικόνα του», όπως σημειώνει η ελληνική «ertnews».


Μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός Ράμα, εκτιμώντας ότι οι σχέσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είναι φιλικές και δεν επηρεάζονται από τρέχουσες διαμάχες όπως το θέμα «Μπελέρη», είπε ότι τα διμερή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και ότι είναι παράλογο να επηρεάζεται η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στις διαπραγματεύσεις.

Shqiptarja—

The Hellenic Information Team
 
Top