Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπουλί λέει ότι «η χώρα είναι έτοιμη να θυσιάσει εκατομμύρια ζωές» για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.

«Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει ποτέ να της επιβληθεί τίποτα», είπε ο Μουσταφά Μαντμπουλί σε ομιλία του κατά την επίσκεψή του στο al-Arish στο βόρειο Σινά, προσθέτοντας ότι- αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- «τα περιφερειακά ζητήματα δεν θα επιλυθούν εις βάρος της χώρας». Τον συνόδευαν πολλά κυβερνητικά στελέχη.

«Εμείς οι Αιγύπτιοι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές για να μην πλησιάσει κανείς έναν κόκκο άμμου. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαντμπουλί, προσθέτοντας ότι «το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ προετοιμασμένο να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή τους έχει ανατεθεί προκειμένου να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου στη βορειοανατολική στρατηγική κατεύθυνση».

Μετακίνηση των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο μελετά ο Νετανιάχου, δείχνει έγγραφο του WikiLeaks
Στο μεταξύ, έγγραφο που φέρεται να συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ συνιστά τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου ως λύση για τη Λωρίδα της Γάζας, αφού επιτευχθεί ο στόχος της ανατροπής των ηγετών της Χαμάς, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο υποβαθμίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να δηλώνει στη Haaretz ότι αποτελεί «αρχικές σκέψεις» για το θέμα, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζεται από τις Aρχές που επικεντρώνονται στην πολεμική προσπάθεια και όχι στην επόμενη ημέρα.

Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και αποκαλύφθηκε από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks, προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς μεταξύ των οποίων και τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες. Το σχέδιο σημειώνει πιθανά ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.

Παράλληλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος. Μεταξύ άλλων λόγων, τις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεχθεί Παλαιστίνιους που διαφεύγουν από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει διαμηνύσει ότι μια μαζική εισροή προσφύγων από τη Γάζα θα σημάνει το τέλος του παλαιστινιακού εθνικού ζητήματος, ενώ θα αυξήσει και τον κίνδυνο μετακίνησης μαχητών στο Σινά, από όπου και ενδέχεται να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το france24, ο Yoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι το έγγραφο απειλεί να βλάψει τις σχέσεις με έναν βασικό εταίρο: «Εάν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, πρόκειται για σοβαρό λάθος. Μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου» δήλωσε ο Guzansky. «Το βλέπω είτε ως άγνοια είτε ως κάποιον που θέλει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το στάδιο». Η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος που συνεργάζεται παρασκηνιακά με το Ισραήλ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει το έγγραφο δήλωσε ότι δεν είναι δεσμευτικό και ότι δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό με αξιωματούχους ασφαλείας. Το γραφείο του Νετανιάχου το αποκάλεσε «έγγραφο ιδεών, παρόμοιο του οποίου προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας της».

«Το θέμα της "επόμενης ημέρας" δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.
 
Top