Ο προβληματισμός για τις ανώνυμες καταγγελίες και τα κίνητρα για «κάρφωμα» των φοροφυγάδων.

Με περίσκεψη και προβληματισμό αντιμετωπίζουν πολιτικοί παράγοντες και παράγοντες της αγοράς την πρόνοια που θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο ΥΠΟΚ Κ. Χατζηδάκης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να «καρφώνουν» φοροδιαφεύγοντες, έναντι χρηματικού μπόνους.

Και αυτό, διότι αν και άπαντες αναγνωρίζουν την ανάγκη να τιθασευτεί η φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους, φοβούνται ότι αν δεν υπάρξουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, μπορεί να λειτουργήσει σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, με πολίτες να «καρφώνουν» για οποιοδήποτε κίνητρο, είτε οικονομικό, είτε άλλο.

Οι καταγγελίες στο Appodixi

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι καταγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε επώνυμα είτε και ανώνυμα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στην εφαρμογή η Appodixi έχουν υποβληθεί 135.000 καταγγελίες, εκ των οποίων ανώνυμες ήταν περίπου οι 75.000 και επώνυμες μόλις 60.000.

«Οι ανώνυμες καταγγελίες κάποιες φορές μπορεί να μην έχουν τα πιο αγαθά κριτήρια» σημειώνουν κομματικά στελέχη αλλά και ειδικοί που θεωρούν αναγκαίο να δέχεται η ΑΑΔΕ μόνο τις επώνυμες καταγγελίες και σε αυτές να υπάρχουν πρόσθετες δικλείδες για την εγκυρότητά τους.

Η αρχική πρόνοια του νομοσχεδίου προβλέπει ότι η χρηματική ανταμοιβή για όσους καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής ή μαϊμού αποδείξεων μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-appodixi της ΑΑΔΕ θα φτάνει τα 3000 ευρώ. Κίνητρο, εξαιρετικά σημαντικό, όπως είναι προφανές. Τα ποσά, δε, θα καταβάλλονται αν και όταν οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται και μετά από τον σχετικό έλεγχο προκύπτει φοροδιαφυγή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το ελάχιστο ποσό της ανταμοιβής θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής (π.χ. πολλαπλάσιο του ποσού της απόδειξης).

Η ψηφιακή πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία εκ των οποίων όμως, σε ποσοστό 55%, είναι ανώνυμες.
Το μπόνους και η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μπει «φρένο» στις «πλαστές» συναλλαγές, ως εκ τούτου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, στους οποίους και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.

Το μπόνους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ. Είπε ακόμα ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τις σχετικές ρυθμίσεις να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά, οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.
 
Top