Ο Χρήστος Σαλαλές, ο οποίος διεκδικεί να είναι υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β΄ Πειραιά έκανε την ακόλουθη δήλωση :

« Το ΕΣΥ, τα μεγάλα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Το Κρατικό Νικαίας (ΓΝΝΠ «Άγιος Πεντελεήμων» & ΓΝΔΑ «η Αγία Βαρβάρα») και τα κέντρα υγείας Κερατσινίου και Σαλαμίνας έχουν δραματικά υποστελεχωθεί και παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και μηχανήματα.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη, λόγω ελλείψεως ιατρικού προσωπικού, διακοπή του μαγνητικού και αξονικού τομογράφου στο Κρατικό Νικαίας για τους εξωτερικούς ασθενείς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν οι μεν ανασφάλιστοι από την τσέπη τους ολόκληρη τη δαπάνη, οι δε ασφαλισμένοι το ποσοστό συμμετοχής τους.

Ολόκληρα Τμήματα του Κρατικού Νικαίας, αλλά και οι υπηρεσίες των κέντρων υγείας Κερατσινίου – Σαλαμίνας κινδυνεύουν με κατάρρευση. Το ελλιπές πλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξουθενωθεί και οι πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειές τους δεν αρκούν για να καλύψουν τα σοβαρά κενά. Οι κίνδυνοι ιατρικών και νοσηλευτικών λαθών είναι μεγάλοι. 

Παρά το γεγονός ότι η χώρα δαπανά το 7,5% του ΑΕΠ για την υγεία, οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ανάλογες παροχές υγείας και περίθαλψης. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 10 χρόνια δεν άσκησαν σοβαρές πολιτικές δράσεις για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, για δομικές αλλαγές που να εξοικονομούν πόρους και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης στους Έλληνες πολίτες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, κατά απόλυτη προτεραιότητα, η αναγέννηση του ΕΣΥ. Μια αναγέννηση που θα έλθει με σοβαρές - δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο οργανωτικό, δημοσιονομικό και διοικητικό, αλλά και στον τομέα των προμηθειών υλικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό και τη μείωση δαπανών. Με ένα αντικειμενικό και διαφανές σύστημα ορθολογικής διαχείρισης πόρων και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας με μετρήσιμους δείκτες αποδοτικότητας. 

Είναι βέβαιο ότι αν γίνουν οι παραπάνω αλλαγές, και πόροι θα εξοικονομηθούν, χωρίς να απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση, και οι υπηρεσίες υγείας θα βελτιωθούν και οι Έλληνες πολίτες επιτέλους θα έχουν το σύστημα υγείας που τους αξίζει.

Επιπλέον, με συγκεκριμένες θεσμικές, νομοθετικές δράσεις και παρεμβάσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, το έμπειρο και ικανό νοσηλευτικό και ιατρικό δυναμικό της χώρας μας μπορεί να αξιοποιηθεί μαζί με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές υγείας, ώστε η χώρα μας να αποτελέσει πόλο έλξης κατοίκων του εξωτερικού για ιατρική φροντίδα και περίθαλψη και να αναδειχθεί σε κέντρο ιατρικού τουρισμού.

Πέραν από την προφανή αύξηση εσόδων για το Κράτος, το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών θα αναβαθμιστεί, τα εισοδήματα των επαγγελματιών υγείας θα βελτιωθούν και πολλοί από τους έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα επαναπατριστούν.

Υ.Γ Επειδή κάποιοι θα μιλήσουν πάλι για το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ίδρυσε το ΕΣΥ. Από τα τελευταία 18 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει μόλις τα δύο. Η ΝΔ και η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τον χρόνο και την ευθύνη να κάνουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ και δεν το έπραξαν. »

 
Top