To πρώτο self test θα γίνει την Κυριακή τα άλλα δύο Τρίτη και Πέμπτη.
Από την δεύτερη εβδομάδα θα γίνονται δύο self test (ή 3 εάν υπάρχει αποθεμα) και αυτό το μέτρο θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
Εάν ένα παιδί έχει νοσήσει, θα μείνει καραντίνα 5 ημέρες και μετά θα επιστρέψει με αρνητικό rapid.
Στη διάρκεια των ημερών αυτών, τα υπόλοιπα παιδιά, θα κάνουν κάθε μέρα self test.
Πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και ζητούν την παράταση της επαναλειτουργίας τους για μια ή και δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να υποχωρήσει το κύμα της Omicron, η οποία σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και η οποία ήδη ευθύνεται για το 70% των κρουσμάτων.
Παράλληλα υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron τη λύση της τηλεκπαίδευσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Πέρα όμως από τα σχολεία, έχει ανοίξει η συζήτηση και για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 50 ετών, και ενώ πλησιάζει η 16η Ιανουαρίου, η ημέρα που λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν να καταβάλλουν μηνιαίως το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα, είναι και η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.
Έτσι θα ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία - Self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Με επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτόκολλου, με ένα self test περισσότερο δηλαδή τρία την εβδομάδα, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: Έχουμε όλοι, πολλές φορές, τονίσει τη μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων: Πρώτα από όλα για το αυτονόητο, για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν.
Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά.
Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού.
Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα.
Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Omicron.
Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας.
Συγκεκριμένα:
Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο.
Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς.
Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου.
Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα.
Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες.
Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς
-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
-δύο rapid και ένα self test επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
-Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapis τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.
Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες.
Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Omicron, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, συμβάλλατε καθοριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου.
Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να σας ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του.
Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης.
Στους 21.053 οι νεκροί
Τα νέα 4/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923, εκ των οποίων 50.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 264 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619 (59,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (84,81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (15,19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.782 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή +3,43%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.
Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις για την Omicron
Στο 70% φτάνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron στη χώρα μας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 3/1 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στην Omicron αποδίδεται και το 70% των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Η νοσηρότητα της παραλλαγής είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται και για τον δείκτη θνητότητας.
Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης να εκφεύγει της ανοσίας.
Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων είναι ανεπαρκής έναντι της Omicron.
Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Θετικά νέα για την πορεία της πανδημίας
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.
Με την Omicron, θεωρείται πλέον γεγονός η αυξημένη μεταδοτικότητά της και η ήπια κλινική νόσος.
Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες.
Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα.
Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.
Μήνυμα για εμβολιασμό κατά τις γρίπης
Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται συλλοιμώξεις ατόμων τόσο με τη Δέλτα όσο με την Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους.
«Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε.
Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες.
Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Στο 67,3% το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.
Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.
Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.
Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στην εστίαση είναι στο μικροσκόπιο ως ένα εναλλακτικό σχέδιο που τεθεί σε εφαρμογή εάν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη χώρα, που ήδη κυριαρχεί.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, αλλά και πως στόχος είναι να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ανοιχτή.
Όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να γίνουν και νέες παρεμβάσεις σε εστίαση και διασκέδαση εάν χρειαστεί, όπως το να κλείνουν στις 22:00 ή 23:00 (από μεσάνυχτα που ισχύει πλέον βάσει των πρόσφατων μέτρων), να μειωθεί περαιτέρω η χωρητικότητά τους σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα, να απαγορευτεί και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης η είσοδος στους ανεμβολίαστους (σήμερα επιτρέπεται).
Οι ειδικοί θα εξετάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείεται, εφόσν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις.
Επίσης, κάποιοι επιστήμονες θέτουν στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο, ζητώντας να υπάρχει όριο πελατών στους εσωτερικούς χώρους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, με το μοντέλο του μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά και με κάποιους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 16/1 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.
www.bankingnews.gr
Έτσι θα ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία - Self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Με επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτόκολλου, με ένα self test περισσότερο δηλαδή τρία την εβδομάδα, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: Έχουμε όλοι, πολλές φορές, τονίσει τη μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων: Πρώτα από όλα για το αυτονόητο, για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν.
Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά.
Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού.
Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα.
Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Omicron.
Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας.
Συγκεκριμένα:
Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο.
Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς.
Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου.
Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα.
Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες.
Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς
-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
-δύο rapid και ένα self test επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
-Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapis τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.
Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες.
Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Omicron, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, συμβάλλατε καθοριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου.
Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να σας ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του.
Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης.
Στους 21.053 οι νεκροί
Τα νέα 4/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923, εκ των οποίων 50.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 264 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619 (59,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (84,81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (15,19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.782 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή +3,43%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.
Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις για την Omicron
Στο 70% φτάνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron στη χώρα μας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 3/1 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στην Omicron αποδίδεται και το 70% των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Η νοσηρότητα της παραλλαγής είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται και για τον δείκτη θνητότητας.
Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης να εκφεύγει της ανοσίας.
Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων είναι ανεπαρκής έναντι της Omicron.
Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Θετικά νέα για την πορεία της πανδημίας
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.
Με την Omicron, θεωρείται πλέον γεγονός η αυξημένη μεταδοτικότητά της και η ήπια κλινική νόσος.
Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες.
Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα.
Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.
Μήνυμα για εμβολιασμό κατά τις γρίπης
Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται συλλοιμώξεις ατόμων τόσο με τη Δέλτα όσο με την Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους.
«Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε.
Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες.
Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Στο 67,3% το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.
Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.
Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.
Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στην εστίαση είναι στο μικροσκόπιο ως ένα εναλλακτικό σχέδιο που τεθεί σε εφαρμογή εάν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη χώρα, που ήδη κυριαρχεί.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, αλλά και πως στόχος είναι να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ανοιχτή.
Όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να γίνουν και νέες παρεμβάσεις σε εστίαση και διασκέδαση εάν χρειαστεί, όπως το να κλείνουν στις 22:00 ή 23:00 (από μεσάνυχτα που ισχύει πλέον βάσει των πρόσφατων μέτρων), να μειωθεί περαιτέρω η χωρητικότητά τους σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα, να απαγορευτεί και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης η είσοδος στους ανεμβολίαστους (σήμερα επιτρέπεται).
Οι ειδικοί θα εξετάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείεται, εφόσν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις.
Επίσης, κάποιοι επιστήμονες θέτουν στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο, ζητώντας να υπάρχει όριο πελατών στους εσωτερικούς χώρους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, με το μοντέλο του μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά και με κάποιους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 16/1 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.
www.bankingnews.gr