Εξηγώντας το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, η Δ.Μιχαηλίδου διευκρίνισε πως ο κάθε εργοδότης θα έχει την ευθύνη να ελέγχει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι. Εάν δεν είναι, ούτε με την πρώτη δόση, μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα γίνεται αναστολή των συμβάσεών τους, επομένως δεν θα πηγαίνουν στην εργασία τους και δεν θα λαμβάνουν μισθό.
Τόνισε, μάλιστα, ότι το ίδιο θα ισχύει και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι δεν θα απολύονται, αλλά θα μπαίνουν σε αναστολή μέχρι να εμβολιαστούν, είπε και συμπλήρωσε πως αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Φυσικά, γνωρίζουμε όλοι το εάν θα είναι προσωρινό ή όχι αυτό το μέτρο, άλλωστε στο pronews.gr σας αναφέραμε την προσπάθεια της κυβέρνηση να δημιουργήσει τεχνητή πίεση και η Δ.Μιχαηλίδου μας επιβεβαιώνει πως με «δικαιολογία» αυτή την «πίεση» λαμβάνεται το συγκεκριμένο μέτρο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι δημόσιες κοινωνικές δομές είναι υποστελεχωμένες και γι’ αυτό στην τροπολογία προβλέπεται να γίνουν γρήγορες προσλήψεις προσωπικού για να γίνει αναπλήρωση των εργαζομένων εκεί που χρειάζεται.
Η Δ.Μιχαηλίδου πρόσθεσε επίσης, πως για να προστατεύσουμε του ανθρώπους που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων ή ΑμεΑ, θα πρέπει οι εργαζόμενοι των δομών να εμβολιαστούν.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός, οι ηλικιωμένοι στις μονάδες φροντίδας είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένοι από τους εργαζόμενους.
Συνολικά, στη χώρα υπάρχουν 340 ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων και 50-60 δομές χρόνιων παθήσεων.
Στις ιδιωτικές μονάδες οι ηλικιωμένοι είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 85%, ενώ οι εργαζόμενοι 65%.
Αντίστοιχα, στις δημόσιες μονάδες οι φιλοξενούμενοι είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 77%, ενώ οι εργαζόμενοι 45%.