Ένας πρώην επαγγελματίας πυγμάχος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, αλλά σχεδόν έπειτα από μια 50ετία αφέθηκε ελεύθερος.
Ο Ιβάο Χακαμάντα είναι ένας πρώην επαγγελματίας πυγμάχος από την Ιαπωνία που γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1936 και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 11 Σεπτεμβρίου 1968.

Ο Iwao Hakamada προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια και από την παιδική του ηλικία, ήταν λάτρης της ταϊλανδέζικης πυγμαχίας, αλλά πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία στο επαγγελματικό μποξ.

Από τους καλύτερους πυγμάχους

Κατά την περίοδο από το 1959 έως το 1961, αγωνίστηκε 29 αγώνες έχοντας 16 νίκες, 11 ήττες και 2 ισοπαλίες. Θεωρήθηκε ένας από τα ισχυρότερους μποξέρ στη χώρα, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να στηρίξει την οικογένειά του και αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Το τέλος καριέρας και η δουλειά στο εργοστάσιο
Αμέσως μετά την αποχώρησή του από τον αθλητισμό, εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή miso, ενός προϊόντος της εθνικής ιαπωνικής κουζίνας. Η μέρα που άλλαξε τη ζωή του συνέβη στις 30 Ιουνίου 1966.
Ο Ασιάτης μποξέρ κατηγορήθηκε για μαζική δολοφονία το 1966 που έγινε ευρέως γνωστή ως το περιστατικό Χακαμάντα. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2011 μπήγε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως ο πιο μακροχρόνιος κρατούμενος σε θάνατο στον κόσμο.

Η πυρκαγιά και ο τετραπλός φόνος

Στα τέλη του Ιούνη του1966, υπήρξε πυρκαγιά στο σπίτι ενός από τα αφεντικά του και σύμφωνα με τον Ιβάο Χακαμάντα βοήθησε για να σβήσει τη φωτιά μόνο για να βρει τα πτώματα του διευθυντή του, της συζύγου του και των δύο παιδιών τους. Όλοι ήταν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου.

Η αστυνομία δεν κατάφερε να βρει τον ύποπτο σε έντονη καταδίωξη, αλλά μετά από ενάμιση μήνα, συνελήφθη ο Ιβάο Χακαμάντα και ανακρίθηκε. Τον Αύγουστο του 1966, συνελήφθη με βάση την ομολογία του και μια μικρής ποσότητας αίματος και βενζίνης που βρέθηκε σε ένα ζευγάρι πιτζάμες που είχε.

Η ανάκριση χωρίς νερό και τουαλέτα
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Χακαμάντα ανακρίθηκε συνολικά 264 ώρες και χρειάστηκε να περάσουν 23 ημέρες για να ομολογήσει. Πρόσθεσαν ότι δεν του έδιναν νερό και δεν τον άφηναν να πάει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Στη δίκη του, ο Χακαμάντα υποστήριξε ότι η αστυνομία τον κλώτσησε και τον κτύπησε για να μιλήσει και παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ένοχος.
«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα παρά να σκύψω στο πάτωμα προσπαθώντας να αποφύγω την αφόδευση. Ένας από τους ανακριτές έβαλε τον αντίχειρά μου σε ένα ταμπόν μελανιού, και με έβαλε σε μια γραπτή ομολογία να γράψω το όνομά μου. Μου φώναζε, με κλωτσούσε και έσφιγγε το χέρι μου» ανέφερε.

Τα ρούχα του δολοφόνου
Οι εισαγγελείς άφησαν στην άκρη τις πιτζάμες και αντίθετα παρουσίασαν πέντε κομμάτια αιματηρών ρούχων που βρέθηκαν σε μια δεξαμενή στο εργοστάσιο τον Αύγουστο του 1967, 14 μήνες μετά το έγκλημα. Υποστήριξαν ότι τα ρούχα προέρχονταν από τον δολοφόνο. Υποστήριξαν ότι ο Χακαμάντα πρέπει να δολοφόνησε την οικογένεια με αυτά τα ρούχα και μετά να φόρεσε τις πιτζάμες για να διαπράξει τον εμπρησμό.
Τα ρούχα ήταν πολύ μικρά για το μέγεθος του Χακαμάντα, αλλά η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι είχαν συρρικνωθεί στη δεξαμενή και η ετικέτα έγραφε "Β" ή μεσαίου μεγέθους που θα ταίριαζε στη Χακαμάντα. Ωστόσο, το Β έδειχνε το χρώμα (μαύρο) και όχι το μέγεθος.

Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο

Παρόλα αυτά, στις 11 Σεπτεμβρίου 1968, η επιτροπή τριών δικαστών έκρινε τον Χακαμάντα ένοχο και τον καταδίκασε σε θάνατο. Μια μεταγενέστερη έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο απορρίφθηκε και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας και επικύρωσε τη θανατική ποινή στις 11 Νοεμβρίου 1980.

"Θα σας αποδείξω ότι ο μπαμπάς δεν σκότωσε ποτέ κανέναν"
Ο Ιβάο Χακαμάντα συνέχισε να υποστηρίζει την αθωότητά του, γράφοντας στον γιο του το 1983: «Θα σας αποδείξω ότι ο μπαμπάς δεν σκότωσε ποτέ κανέναν και η αστυνομία το ξέρει καλύτερα».
Ο Χακαμάδα καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά δεν εκτελέστηκε επειδή ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να υπογράψει το ένταλμα θανάτου του, υποψιαζόμενος ότι η καταδίκη δεν ήταν σίγουρη.

Σε απομόνωση
Όπως και οι περισσότεροι κρατούμενοι θανάτου, τοποθετήθηκε στην απομόνωση καθ ' όλη τη διάρκεια της φυλάκισης του. Δεν του επιτρεπόταν να μιλάει με τους φρουρούς και σπάνια του επιτρεπόταν η επίσκεψη.

Ο δικαστής που μίλησε υπέρ του
Ένας από τους δικαστές που καταδίκασαν τον Χακαμάντα σε θάνατο παραιτήθηκε και 40 χρόνια αργότερα μίλησε υπέρ του.
Ένα τεστ DNA το 2008 έδειξε ότι το αίμα στα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία δεν ταιριάζουν με το Hakamada, προκαλώντας μια δεύτερη αίτηση επανάληψης από τους δικηγόρους του.

Η ελευθερία 48 χρόνια μετά
Στις 27 Μαρτίου 2014, ο Ιβάο απελευθερώθηκε από τη φυλακή και εκδικάστηκε εκ νέου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Σιζουόκα. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος.
Πέρασε 48 χρόνια στη φυλακή εν αναμονή της θανατικής ποινής και τα 34 σε απομόνωση. Αφού βγήκε από τη φυλακή, ζήτησε μια μπύρα και ένα κέικ. Ο Ιβάο Χακαμάντα είναι σήμερα 85 ετών.
 
Top