Του Χρήστου Μαζανίτη

«Φορτώνουν» με πλοία την Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες οι Γάλλοι.

Δεν είναι μόνο το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία και ελληνικής φρεγάτας.

Η Γαλλία «φορτώνει» τις ελληνικές θάλασσες και με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, FS Dixmude. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα δέσει και στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την ελληνο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να πάρει μέρος σε κοινές ασκήσεις των Γάλλων Πεζοναυτών (Fusiliers Marins) με κομάντο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο. Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κοινή άσκηση των Ελλήνων Πεζοναυτών με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες (US Marines), με την κωδική ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος».

Το «FS Dixmude» συνήθως μεταφέρει 350 άτομα ταξιαρχίας πεζικού, οχήματα αναγνώρισης AXM-10RC, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI, στρατιωτικά οχήματα VBL (παρόμοια με αυτά που έχει και ο Ελληνικός Στρατός), εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και μεταφορικά ελικόπτερα Super Puma. Για τις αμφίβιες επιχειρήσεις έχει ένα αποβατικό σκάφος EDAR και δύο CTM.

Βέβαια, οι Έλληνες Πεζοναύτες είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το ελικοπτεροφόρο του συγκεκριμένου τύπου, αφού δύο παρόμοια πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων – τύπου Mistral - διαθέτει το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου (τα NASSER και ANWAR EL SADAT), με τα οποία εκπαιδεύονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων «Μέδουσα», σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Δείτε σε βίντεο το ελικοπτεροφόρο:

 
Top