Ευθύνες στον διασώστη-μοτοσικλετιστή, που βρέθηκε στο σημείο όπου ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, ρίχνει το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), που έφερε στη δημοσιότητα η “Εφημερίδα των Συντακτών".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το πόρισμα προκύπτουν ευθύνες του συγκεκριμένου διασώστη γιατί αντιμετώπισε τον Ζακ ως νεκρό, "με αποτέλεσμα αυτός να στερηθεί κάποιες -όποιες- πιθανότητες είχε να επανέλθει, να ζήσει".

Το χρονικό

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, “στις 21 Σεπτεμβρίου, από το σημείο όπου οι δύο πολίτες έχουν λιντσάρει τον Ζακ Κωστόπουλο διέρχεται ο διασώστης του ΕΚΑΒ. Η περιοχή είναι ο τομέας ευθύνης του. Σταματάει λόγω της φασαρίας, κατεβαίνει από τη μηχανή του, παίρνει τη βαλίτσα του και κατευθύνεται προς τον Ζακ. Επεμβαίνει αυτοβούλως, χωρίς να έχει εντολή από το κέντρο. Ενημερώνει από τον ασύρματο το ΕΚΑΒ ότι στην οδό Γλάδστωνος υπάρχει τραυματίας και ζητά ασθενοφόρο, αφού δεν μπορεί να κάνει διακομιδή. Ξεκινάει την περίδεση του κεφαλιού του Ζακ, που έφερε θλαστικό τραύμα. Λίγο πριν ολοκληρώσει, ο Ζακ ανακτά τις αισθήσεις του και με ένα κομμάτι γυαλί κινείται προς το μέρος του διασώστη. Επεμβαίνουν οι άνδρες της ομάδας «Ζ». Ο διασώστης κάνει πίσω, ως οφείλει σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ. Μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του μόνο όταν του το επιτρέψει η αστυνομία”.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, "ένας αστυνομικός με κλομπ τον βρίσκει πίσω στη γάμπα και ο Ζακ παραπατάει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι καφετέριας και σωριάζεται. Στο σημείο φτάνουν άνδρες της ομάδας Δίας. Επιλαμβάνονται οι αστυνομικοί. Οκτώ ή δέκα στον αριθμό. Το δεύτερο λιντσάρισμα λαμβάνει χώρα. Ο Ζακ είναι κάτω μπρούμυτα στον αστυνομικό κλοιό. Είχε τελειώσει η δέσμευση των χεριών του πίσω με δεματικό. Ο διασώστης μοτοσικλετιστής επιστρέφει στον αιμόφυρτο, ακινητοποιημένο Ζακ. Και εδώ ξεκινούν, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ του ΕΚΑΒ, οι ευθύνες του διασώστη. Κρίνει πως ο Ζακ είναι νεκρός, δεν κάνει ανάνηψη και επιπλέον αποτρέπει και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έχει φτάσει πλέον στο σημείο από το να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε ένας άνθρωπος μπροστά στον διασώστη και εκείνος δεν έκανε καμία προσπάθεια ανάνηψης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ”.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της ΕΔΕ, “μετά το δεύτερο λιντσάρισμα των αστυνομικών, ο Ζακ δεν έχει σφυγμό, έχει πάθει ανακοπή”, αναφέρει το δημοσίευμα. Και συνεχίζει: “Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ, δεν ζητάει κανείς από τον διασώστη να εκφράσει γνώμη ή να προχωρήσει σε κρίση αν ο διασωζόμενος είναι νεκρός ή όχι. Οι γνώμες και οι κρίσεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Γι’ αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας του, τα οποία του ζητούν να κάνει συγκεκριμένα πράγματα: ανάνηψη. ‘Δεν υπάρχει κανένας άρρωστος χαμένος’, διδάσκονται οι διασώστες”.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ανάνηψη πραγματοποιείται από διασώστες του ΕΚΑΒ σε ανθρώπους που ανασύρονται, για παράδειγμα, από λίμνες ή ποτάμια, ύστερα από ώρες ή και μέρες. Διότι, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΚΑΒ, όλοι είναι εν δυνάμει διασωζόμενοι.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως “το πόρισμα όσο και η πειθαρχική δίωξη που ακολούθως ασκήθηκε από τη διοίκηση του Κέντρου κατά του εργαζομένου του παραμένουν, τους τελευταίους οκτώ μήνες, καταχωνιασμένα στα συρτάρια του ΕΚΑΒ”. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, υπογραμμίζει, "η πειθαρχική ευθύνη του διασώστη είναι αδιαμφισβήτητη. Η δικαιοσύνη αποφάσισε τη μη παραπομπή του σε δίκη, χωρίς, όμως, ο εισαγγελέας να έχει το πόρισμα στα χέρια του".

Πηγή: efsyn.gr

 
Top