Το λέει και η επιστήμη.


ο τέλος των διακοπών είναι από μόνο του μία πράξη βαρβαρότητας. Μπορείς ωστόσο να ξεγελάσεις τον εαυτό σου, θεωρώντας το σαν μια ευκαιρία για να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις τις επόμενες διακοπές. Ένα από τα πράγματα όμως που υποψιαζόσουν, έρχεται να το επιβεβαιώσει και η επιστήμη: Το να πηγαίνεις διακοπές μεγαλώνει το προσδόκιμο της ζωής σου και μάλιστα σε ποσοστό μέχρι και 37%.



Η μελέτη του πανεπιστημίου του Ελσίνκι ήταν απαιτητική και χρονοβόρα. Για την ακρίβεια διήρκεσε 40 χρόνια. Ξεκινώντας από την δεκαετία του 1970, οι ερευνητές μελέτησαν τη ζωή 1.200 αντρών που εργάζονταν στον εταιρικό χώρο και καταγράφονταν συνεχώς.


Και τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη: Αυτοί που έπαιρναν λιγότερες από 3 εβδομάδες άδεια κάθε χρόνο έφυγαν από τη ζωή σε σχετικά μικρή ηλικία. Επιπλέον, υπήρξε μία συσχέτιση μεταξύ της τάσης να περνούν λιγότερο χρόνο σε διακοπές με την επιθυμία να περάσουν πολλές ώρες στο χώρο εργασίας και να κοιμούνται λιγότερο. Φυσικά, μιλάμε για μια πολύ ανθυγιεινή συμπεριφορά.

Η έρευνα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Μόναχο. Ο συντονιστής Timo Strandberg προσέθεσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με το άγχος παρά με τον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί είναι αυτοί που θα έπρεπε να συνταγογραφούν ακόμη και διακοπές. "Ένα υγιεινό lifestyle δεν αντισταθμίζει το γεγονός της συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας. Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουράζεστε" ανέφερε ο καθηγητής μεταξύ άλλων.

Οι άνθρωποι που είχαν την εντολή του γιατρού να αλλάξουν τη ζωή τους -να σταματήσουν το κάπνισμα, να χάσουν βάρος, να πάρουν βιταμίνες- δεν κατέγραψαν σημαντική μείωση του κινδύνου και αυτό ήταν ένα από τα πιο παράξενα παράπλευρα αποτελέσματα της έρευνας. Σε αυτή την περίπτωση, το άγχος ήταν εκείνο που έπρεπε να μειωθεί αρχικά και είχε τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις.

Πήγαινε διακοπές, κάνει καλό.

 
Top