Έχεις αισθανθεί ποτέ μπαίνοντας σε ένα σαλόνι ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά; Όχι ότι σου φταίνε τα έπιπλα ή οι διακοσμητικές επιλογές της οικοδέσποινας/οικοδεσπότη, αλλά σαν κάτι να μοιάζει εκτός τόπου, εκτός χρόνου, εκτός πλαισίου. Όταν κάτι απροσδιόριστο έρχεται να σου χαλάσει την αίσθηση που σου αφήνει ένας χώρος, συνήθως σημαίνει πως έχουν γίνει κάποια… χωροταξικά λάθη στο design!
Όπως πολλά πράγματα γύρω σου (αρκετά από τα οποία ποτέ δεν έχεις παρατηρήσει), έτσι και το σαλόνι ή το εκάστοτε δωμάτιο στηρίζονται στη γεωμετρία, υπό την έννοια της ισορροπίας και της σωστής διάταξης. Συχνά, δυσκολεύεσαι να βρεις την αρχιτεκτονική που πρέπει να “χτίσεις” σε ένα χώρο, ώστε να είναι αρμονικός και λειτουργικός. Και τότε είναι που γίνονται τα μεγαλύτερα λάθη στο σχεδιασμό. Διότι όλα στο design και τη διακόσμηση πρέπει να γίνονται βάσει σχεδίασης και όχι με το σκεπτικό “αυτό είχα, αυτό έβαλα”!
Τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σαλόνι σου είναι πολύ απλά. Αρχικά, χρειάζεται να μελετήσεις το δωμάτιο, τη χωρητικότητά του, τις διαστάσεις του και τα σημεία εισόδου (πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες). Έπειτα, πρέπει να “ακούσεις” τις δικές σου ανάγκες, τα αντικείμενα που χρειάζεσαι και τα έπιπλα που θα σε βολέψουν στην καθημερινότητά σου. Και τέλος, χρειάζεται να τσεκάρεις τη λειτουργικότητα του χώρου και να βρεις τον τρόπο που θα διαταχθούν οι μεγάλοι όγκοι, για να έχεις ένα άνετο και βολικό σαλόνι.
Και για να είσαι σίγουρη πως το καθιστικό σου είναι ακριβώς όπως το θέλεις και χρειάζεσαι, μπορείς να ακολουθήσεις πέντε βασικούς, “χρυσούς” κανόνες!
Κράτα τις εισόδους του δωματίου ανοιχτές
Σιγουρέψου ότι δεν υπάρχει κάποιο έπιπλο που να “κλείνει” τις πόρτες που οδηγούν στο σαλόνι. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να χρειάζεται να προσπερνάς ξυστά τα έπιπλα και τους μεγάλους όγκους για να μπεις στο χώρο. Ή να κινδυνεύεις συνεχώς να χτυπήσεις κάπου, καθώς περπατάς!
Κράτα αποστάσεις ανάμεσα στα έπιπλα
Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι τα έπιπλα πρέπει να έχουν απόσταση σχεδόν ενός μέτρου μεταξύ τους! Και είναι κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις πιστά. Εννοείται, πως δεν χρειάζεται να γίνει το σαλόνι γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά είναι απαραίτητος ο “ζωτικός” χώρος που θα μείνει ελεύθερος, για να μπορείς να κινείσαι άνετα!
Μην κολλάς τα έπιπλα στους τοίχους
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακουμπάει ο καναπές ή τα υπόλοιπα καθίσματα στους τοίχους! Μπορείς να τα τραβήξεις σε μια απόσταση 20- 30 εκατοστών προς το κέντρο του σαλονιού, ώστε να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος και πιο cozy, χωρίς να δημιουργούνται “άτσαλα” κενά που δεν χρειάζονται ανάμεσα στον καναπέ και το coffee table ή τα βοηθητικά τραπεζάκια.
Τοποθέτησε σωστά τα χαλιά
Φρόντισε το κεντρικό χαλί του σαλονιού να είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα τα βασικά καθίσματα είτε να πατάνε τελείως πάνω του ή να μην το αγγίζουν καθόλου. Επιπλέον, έχε στο μυαλό σου ότι οι γωνίες του χαλιού δεν πρέπει να βρίσκονται σε σημεία από τα οποία περνάς συνεχώς, γιατί είναι πολύ πιθανό να σκοντάφτεις συνεχώς πάνω τους.
Πρόσεχε τα φωτιστικά που χρησιμοποιείς
Αν έχεις στο σαλόνι πολλά πορτατίφ, πρέπει να προσέχεις δύο πράγματα. Πρώτον, τα σημεία που είναι τοποθετημένα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην κινδυνεύει κανείς να χτυπήσει πάνω τους ή να τα ρίξει περνώντας. Και δεύτερον, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα καλώδια και τις πρίζες των φωτιστικών!