Οι καύσωνες έρχονται και γι’ αυτό προετοιμάσου να τους αντιμετωπίσεις με έξυπνους, οικονομικούς και στιλάτους τρόπους.

Οσο ψηλά κι αν φτάσει η εξωτερική θερμοκρασία μέσα στις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες, μέσα στο σπίτι μπορείς να νιώθεις δροσερός και νηφάλιος, ακόμη και όταν δεν έχεις κλιματιστικό ή δεν θέλεις να το ανάβεις για λόγους οικονομίας (και υγείας -έχεις ακουστά για τη νόσο των κλιματιστικών;).


Εδώ θα βρεις μερικές απλές, αποτελεσματικές και σταθερά αποδοτικές λύσεις, για ένα σπίτι διαρκώς δροσερό όλο το καλοκαίρι.
Το κόλπο των κλειστών παραθύρων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρείς το σπίτι σου δροσερό είναι να κρύβεις τα δωμάτιά σου από τον ήλιο. Από νωρίς το πρωί πριν φύγεις για τη δουλειά, κλείσε καλά μπαλκονόπορτες και παράθυρα, ενώ σε εκείνα που βλέπουν ανατολικά και νότια, κατέβαζε και τα ρολά. Αργά το απόγευμα που θα επιστρέψεις, άνοιξε όλα τα παράθυρα να κάνουν "ρεύμα" και να φρεσκαριστεί ο εσωτερικός αέρας.


Η μόνωση της οροφής


Αν ζεις σε ρετιρέ διαμέρισμα ή μονοκατοικία χωρίς σκεπή, η μόνωση της πλάκας οροφής είναι απαραίτητη, αλλιώς ο ήλιος θα μεταμορφώνει το σπίτι σου σε φούρνο -όλη μέρα. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά υλικά θερμομόνωσης υψηλών επιδόσεων είναι οι πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης EPS (Sintered Expanded Polystyrene), οι οποίες αποτελούνται από μια ένωση άνθρακα και υδρογόνου ανθεκτική στην υγρασία -είναι, επίσης, ασφαλής και ανακυκλώσιμη.

Μια άλλη λύση είναι η εσωτερική θερμομόνωση, η οποία εφαρμόζεται με χρήση μεταλλικού σκελετού, μονωτικού υλικού ορυκτοβάμβακα και γυψοσανίδας. Σε κάθε περίπτωση, απευθύνσου σε ειδικούς.


Η κορυφαία λύση του ανεμιστήρα οροφής

Καταναλώνοντας μόνο το ένα δέκατο του ρεύματος που καίει ένα κλιματιστικό, ο ανεμιστήρας οροφής είναι μακράν η καλύτερη επιλογή δροσιάς από έναν αντίστοιχο επιδαπέδιο ή φορητό ανεμιστήρα. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ανεμιστήρες οροφής διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερά έως κάτω από 5 βαθμούς συγκριτικά με το εξωτερικό περιβάλλον -και, μάλιστα, προσδίδουν πολύ ωραίο στιλ στο σπίτι σου. Το άλλο καλό με τον ανεμιστήρα οροφής, είναι ότι μπορείς να τον αφήσεις όλο το βράδυ που κοιμάσαι χωρίς το φόβο να ξυπνήσεις με ψύξη το πρωί -κάτι που συχνά συμβαίνει με έναν φορητό ανεμιστήρα που χτυπά όλη νύχτα την ιδρωμένη πλάτη σου.


Ξεχνάς το φούρνο

Ψήνοντας τα φαγητά σου σε ένα φούρνο που δουλεύει πάνω από μια ώρα στους 200 βαθμούς, μην εκπλαγείς αν το σπίτι σου μετατραπεί το ίδιο σε φούρνο. Αγόρασε ένα σύστημα BBQ που να σε βολεύει (υγραερίου ή κάρβουνου) και ψήνε τα κρεατικά, τα θαλασσινά και τα λαχανικά σου στο μπαλκόνι -τι καλύτερη φάση για τα καλοκαιρινά βράδια... Ειδάλλως, μαγείρευε τα γεύματά σου σε φούρνο μικροκυμάτων: οι επιλογές υλικών πολύ λιγότερες από το BBQ, ωστόσο, δεν υπάρχει παραγωγή και διασπορά θερμότητας.

πηγη
 
Top