Εάν μείνουμε πιστοί στα κυρίαρχα στερεότυπα οι Ιταλοί, μεταξύ άλλων, είναι αυτοί που ξέρουν τι εστί καλός καφές και πώς πρέπει να τον πίνουμε. Το γεγονός πως ο εσπρέσο έχει κατακτήσει την Ευρώπη προφανώς ενισχύει το συγκεκριμένο επιχείρημα.

Αυτό βέβαια που πολλοί αγνοούμε είναι πως οι Ιταλοί ακολουθούν πιστά μια σειρά από κανόνες σε ό,τι αφορά το αγαπημένο τους ρόφημα.

Ένας από αυτούς του κανόνες λοιπόν που ακολουθούν οι Ιταλοί είναι πως ο καπουτσίνο και οποιοσδήποτε άλλος καφές περιέχει έστω ελάχιστη ποσότητα γάλακτος δεν πρέπει να καταναλώνεται παρά μόνο τις πρωινές ώρες. Πολλοί Ιταλοί σταματούν να πίνουν πχ καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί (ή το αργότερο μετά τη 1 το μεσημέρι).

Πολλοί νομίζουν βέβαια πως πρόκειται για κάποιο αβάσιμο αστικό μύθο που επιβιώνει επί δεκαετίες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν πρόκειται ούτε για αστικό μύθο ούτε για κάποια παρανόηση.

Αυτό καθώς οι Ιταλοί εκτιμούν, και μάλλον δεν έχουν άδικο, πως η κατανάλωση γάλακτος-και μάλιστα ζεστού- λίγο πριν ή μετά το φαγητό ή είναι ό,τι χειρότερο για το στομάχι αφού το γάλα όχι μόνο δεν βοηθάει την πέψη αλλά μάλλον την δυσκολεύει.


Και όπως επισημαίνεται και στην ιστοσελίδα Italy Explained οι Ιταλοί εστιάζουν ιδιαίτερα στην καλή χώνεψη κάτι που θα παρατηρήσει κανείς πως επισημαίνεται σε πολλές διαφημίσεις στην ιταλική τελεόραση..

Προτιμούν λοιπόν να καταναλώνουν τον καπουτσίνο τις πρωινές ώρες- αφού για πολλούς Ιταλους το γάλα αποτελεί ένα μικρό γεύμα. Έτσι το πρωί μπορεί να τους δείτε να πηγαίνουν στη δουλειά κρατώντας έναν καπουτσίνο στο χέρι.

Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τον αγαπημένο τους εσπρέσο. Ένα εσπρεσάκι μετά το φαγητό βοηθάει την πέψη και «τραβιέται» ευχάριστα μετά από ένα ωραίο γεύμα.

Φυσικά εάν πάτε στην Ιταλία και ζητήσετε έναν καπουτσίνο το μεσημέρι δεν θα αρνηθούν να σας σερβίρουν αλλά το σίγουρο είναι πώς θα σας κατατάξουν στους τουρίστες που αγνοούν τους κανόνες του καφέ, που γι αυτούς είναι πολύτιμοι.



ΠΗΓΗ
 
Top