Μπορεί η υπόθεση του Σκοπιανού και τα καθημερινά οικονομικά ζητήματα να «καίνε»
την ελληνική κοινωνία, παρ' όλα αυτά, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις η κυβέρνηση έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από την κρατική αναυπαρξία κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Μια σιωπηρή πλειοψηφία του ελληνικού λαού που παραμένει σοκαρισμένη και εξοργισμένη από την εθνική τραγωδία με τους 99 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.


Ως τώρα πάνω από 7 στους 10 πολίτες κρίνουν αρνητικά τις κυβερνητικές ενέργειες και αποδοκιμάζουν τη γενικότερη στάση του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Αλλωστε, δύο μήνες μετά το σοκ της τραγωδίας οι 99 νεκροί παραμένουν αδικαίωτοι, απαντήσεις γιατί φτάσαμε στο μαζικό έγκλημα δεν έχουν δοθεί, η περιοχή συνεχίζει να θυμίζει κρανίου τόπο, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, η συγγνώμη που όλοι περιμένουν δεν έχει δοθεί.

Ο κ. Τσίπρας παίζει παιχνίδια πάνω από τις στάχτες και τους νεκρούς, περιμένοντας τον καθηγητή Γκόλνταμερ πότε θα βγάλει ένα πόρισμα που έχει ήδη προαναγγελθεί και απαξιώνει οποιαδήποτε φωνή ουρλιάζει ότι στο Μάτι έγινε ένα έγκλημα και κανείς δεν θα τιμωρηθεί.

Όμως, μπορεί το Μαξίμου και οι… Πολάκηδες να συκοφαντούν τον Συνολάκη ή να υβρίζουν και να απειλούν όσους τους θυμίζουν τι έκαναν αυτοί όταν η φωτιά σκότωνε τους 99 συμπολίτες μας.

Μπορεί να αφήνει απλά να περάσει ο χρόνος και να πιστεύει ότι το Μάτι θα ξεχαστεί όταν θα σταματήσουν τα ΜΜΕ να μιλούν γι’ αυτό.
Στις 10 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά

Το Μάτι και τα Σκόπια έδωσαν τη "χαριστική βολή" στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, παρά τη μικρή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται, προηγούμενη με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το κυβερνών κόμμα, διαφορά που μοιάζει παγιωμένη παρά τις διακυμάνσεις της.

Παράλληλα, τόσο οι κυβερνητικοί χειρισμοί στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι όσο και η συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες για ένα «come back» στην κυβερνητική απήχηση που θα αλλάξει το μομέντουμ της.

Είναι ενδεικτικό ότι το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις στο Μάτι, οι μισοί (47%) δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι μεταμνημονιακά για τα οικονομικά τους ενώ η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη και για τη συμφωνία των Πρεσπών, με το 41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά.



Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα δυο μεγάλα κόμματα καταγράφουν ενισχυμένα ποσοστά, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22% (έναντι 19,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), η Νέα Δημοκρατία 31,5% (έναντι 31%) , η Χρυσή Αυγή 7% (6,5%), το ΚΙΝΑΛ 6,5% (σταθερό), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό), το Ποτάμι 1,5%, οι ΑΝΕΛ 1,5% (σταθερό), η Ένωση Κεντρώων 2% (σταθερό), ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, η Ελληνική Λύση 2%, άλλο 2%, Δεν απαντώ 5,5%, λευκό/ άκυρο 2%, αποχή 3,5% και αναποφάσιστοι 5,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 ποσοστιαίες μονάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 23%, η Νέα Δημοκρατία 33,5%, η Χρυσή Αυγή 7,5%, το ΚΙΝΑΛ καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, το Ποτάμι 1,5% και ΑΝΕΛ από 1,5%, η Ένωση Κεντρώων 2%, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, Ελληνική Λύση 2%, άλλο κόμμα 2%, αναποφάσιστοι 5,5%, δεν απαντώ 6,5%.

Παράσταση νίκης

Σχετικά με το κόμμα που θα νικήσει στις εθνικές εκλογές, το 57% των πολιτών αναφέρει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 24% ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα απαντά το 6%, ενώ 13% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Στη δημοσκόπηση Ιουνίου της PULSE η Ν.Δ. κατέγραφε 58% στην παράσταση νίκης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23%.



Μεταμνημονιακή απαισιοδοξία και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτώμενοι εάν η έξοδος από το μνημόνιο θα αλλάξει την οικονομική τους κατάσταση οι πολίτες απαντούν αρνητικά με συνολικό ποσοστό 61% (37% απαντούν σίγουρα όχι – 24% μάλλον όχι), ενώ το υπόλοιπο 27% απαντά θετικά (17% μάλλον ναι – 10% σίγουρα ναι). 12% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο θέμα αυτό η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως μοιρασμένη (47 – 47): Το μεν 47% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα αλλάξει την οικονομική του κατάσταση (25% σίγουρα όχι – 22% μάλλον όχι), ενώ το άλλο 47% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα αλλάξει (29% μάλλον θα αλλάξει - 18% σίγουρα θα αλλάξει). Το 6% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Αντίθετα, το 75% συνολικά των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμούν ότι η οικονομική κατάστασή τους δεν θα αλλάξει μετά την έξοδο από το μνημόνιο (48% σίγουρα δεν θα αλλάξει – 27% μάλλον δε θα αλλάξει). 12% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση μάλλον θα αλλάξει ενώ το 6% είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει. 7% των πολιτών απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Στην ερώτηση αν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση το 31% των πολιτών συνολικά απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε σωστή κατεύθυνση (σίγουρα σε σωστή 12% - μάλλον σε σωστή 19%), ενώ το 59% συνολικά απαντά σε λάθος κατεύθυνση (μάλλον σε λάθος 23% - σίγουρα σε λάθος 36% ). Πάντως, τον Ιούνιο η απαισιοδοξία των πολιτών τον Ιούνιο έφθανε και το 63% ενώ η αισιοδοξία το 28%. Το 10% των ερωτηθέντων απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.



Δυσαρεστημένοι για το Μάτι οι εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά την επίδοση της κυβέρνησης – πολιτείας στις πυρκαγιές του Ιουλίου στο Μάτι μόλις το 17% των ερωτηθέντων συνολικά αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο στην περιοχή (5% σίγουρα θετικά – 12% μάλλον θετικά) ενώ το 72% συνολικά αποτιμά την κυβερνητική επίδοση αρνητικά (18% μάλλον αρνητικά – 54% σίγουρα αρνητικά). Το 11% των ερωτώμενων απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Μάλιστα, το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί σίγουρα αρνητικά (32%) ή μάλλον αρνητικά (24%) τις κυβερνητικές επιδόσεις στο Μάτι. Το 26% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί μάλλον θετικά την κυβέρνηση, ενώ το 11% σίγουρα θετικά. Το 7% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό συνολικά 90% αποτιμούν σίγουρα αρνητικά (76%) ή μάλλον αρνητικά (14%) τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο Μάτι, με 3% να τις αξιολογεί μάλλον θετικά και σίγουρα θετικά το 1%. 6% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, συνολικά το 60% των ερωτώμενων την αξιολογεί αρνητικά (44% σίγουρα αρνητικά – 16% μάλλον αρνητικά), ενώ το 28% συνολικά την αποτιμά θετικά (13% σίγουρα θετικά – 15% μάλλον θετικά).



Διχασμένη και για την ονομασία η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη για τη συμφωνία των Πρεσπών, με συνολικά το 41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά (σίγουρα αρνητικά 26% - 15% μάλλον αρνητικά) και συνολικά το 53% να την αντιμετωπίζει θετικά (30% σίγουρα θετικά – 23% μάλλον θετικά). Το 6% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Όσον αφορά τους εκλογείς της ΝΔ, το 81% αποτιμά τη συμφωνία αρνητικά (62% σίγουρα αρνητικά – 19% μάλλον αρνητικά ενώ το 11% θετικά (8% μάλλον θετικά – 3% σίγουρα θετικά). Το 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 55% ενώ η αντίστοιχη της ΝΔ στο 85%. Από όσους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ένα 18% μετακινείται στη ΝΔ. Η αντίστοιχη μετακίνηση από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 5%.



Σε ό, τι αφορά το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 30% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 5% από τη ΝΔ.

Τόσο στην παράσταση νίκης όσο και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός δεν είχαμε σημαντικές μεταβολές από την προηγούμενη μέτρηση. Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ (58% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 24% που θεωρούν ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ -23% στην προηγούμενη. Το 34% θεωρεί ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 24% ο Αλέξης Τσίπρας και 34% κανένας από τους δύο. Τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 34%, 23% και 37%.



Πατήστε εδώ και δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση


 
Top