Στον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, φιλοξενείται ένα μεγάλο εντυπωσιακό αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Εμπνευσμένος από το πολυσυζητημένο αυτό έργο του Ιταλού ζωγράφου είναι και το εξαιρετικό έργο του Μυστικού Δείπνου που μετέφερε με κατάνυξη στο κέντρο του ναού το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Σουλάνδρος και στο οποίο απεικονίζεται καθαρά κατά πολλούς, η Μαρία η Μαγδαληνή.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Γεώργιο Ναυπλίου

Είναι ο ιστορικότερος ναός του Ναυπλίου. Κτίσμα των Βενετών από τον ΙΣΤ΄ αιώνα έγινε τζαμί επί Τουρκοκρατίας, μετά χριστιανικός ναός και μετά πάλι τζαμί, έως την απελευθέρωση της πόλης. Στο ναό αυτό έγινε η επίσημη υποδοχή του Morosini, που με την κατάληψη του Ναυπλίου (1686) ονομάσθηκε «Πελοποννησιακός». Εδώ έγινε η κηδεία των Παλαιών Πατρών Γερμανού (1824), Δημ. Υψηλάντη (1832) που ετάφη στον πρόναο, εδώ η κηδεία του Καποδίστρια (1831), εδώ ακούστηκαν οι ωραιότεροι λόγοι των διδασκάλων του Γένους, που έζησαν και αυτοί στο Ναύπλιο, τα πρώτα χρόνια της Παλιγγενεσίας.

 
Top